Eventuala închidere a două dintre cele trei mari cazinouri din București, după ce le-a fost revocată licența de funcționare ca urmare a faptului că n-au achitat garanția de 3.000.000 de euro, ar produce un seism de proporții pe mai multe paliere. 

Vor fi afectați direct angajații din industrie, dar suferă și jucătorii, precum și cei care gravitează în jurul lor. Se știe că marii jucători au dispărut din cazinouri, dar de prăsilă tot au mai rămas.

De asemenea, o gaură în buget primesc cămătarii care roiesc prin incinta sălilor de jocuri. Respectivii împrumută bani cu dobândă, o afacere ilegală, dar a cărei existență autoritățile n-o neagă.

Falimentul cămătarilor

Clanurile interlope nu lipsesc din buza cazinourilor. Spre exemplu, clanul Caran este indicat ca având legătură cu un cazinou indicat mai sus, Platinum, de la Hotelul Radisson. Capitala si Ilfovul par să fi devenit raiul interlopilor, iar aceștia lasă impresia că ei conduc, de fapt, totul. Teritoriile administrative ale Bucureștiului au fost împărțite de liderii grupărilor de crimă organizată.

Mulți nu au fost de la început în Capitală, iar unii dintre ei, cum sunt Caranii, au venit aici dintr-o comună din judetul Ilfov, cu căruțele, scria ziare.com. Provind din comuna Piteasca, mânați de sărăcie și de o altă familie mai puternică.

Aici au devenit unii dintre cei mai puternici interlopi. Numele gruparii vine de la Mitică al lui Caran, Dumitru Răducan pe numele lui real, conform unei inverstigații „România, te iubesc!”. Mitu a lui Caran este tatăl cel bătrân cu fiii săi - Aurel al lui Caran, Costel al lui Caran, Emil al lui Caran.

S-au stabilit la periferia Bucureștiului, undeva în Pantelimon. Puterea familiei Caran a sporit in perioada 2003-2005 când o altă mare familie, a Cămătarilor, a intrat la pușcărie. De atunci au avut o luptă pentru supremație în București.

Constant erau scandaluri între clanul Duduienilor și Caranii. Caranii aveau intrările și conexiunile, suspiciunile mergând până la conducerea Poliției Sectorului 2. Au ajuns să controleze banii dați cu camătă în cele mai importante cazinouri din București: Platinum, Metropolis și Queen.

„Se anunțau reciproc dacă nu aveau suficiente lichidități, erau și ei pe paliere. Unii împrumutau de ordinul miilor, zecilor de mii, alții - de ordinul sutelor de mii de euro, alții - de ordinul milioanelor de euro. Lăsau fie o garanție personală, adică era o persoană care garanta pentru ei, spunea, da, respectivul o să vă dea banii înapoi, fie reală - un imobil, un bun", explica Adrian Țârlea, prim-procuror adjunct Parchetul Tribunalului București.

Milioane de euro împrumutate de Mihail Vlasov 

Interlopii și jucătorii de cazinou erau strâns conectați. Într-o singură noapte, fostul președinte al Camerei de Comerț a României, condamnat pentru fapte de corupție, Mihail Vlasov, a împrumutat de la ei un milion și jumătate de euro. A doua zi, cel poreclit „Împăratul” a dat banii înapoi și 150.000 de euro peste, ca dobândă: 10% pe zi.

Potrivit prim-procurorului Țârlea, Vlasov era un cunoscut al cămătarilor, „o gașca cu ouă de aur”. „Hai că a venit nea Mișu, știau că e vorba de sume mari, pentru că nu erau mulți care dădeau sume de ordinul milioanelor de euro și trebuiau să aibă și ei lichiditățile necesare", povestea Adrian Țârlea.

Detalii despre viciul jocurilor de noroc pe care îl avea Vlasov au apărut și în presa la sfârșitul anului 2013, atunci când procurorii din Parchetul Capitalei au trimis în judecată mai mulți cămătari din clanurile Duduianu și Caran. La aceștia apelau împătimiți ai jocurilor de noroc, care aveau nevoie de bani pe perioade scurte. Precum Vlasov.

Profitul interlopilor era uriaș, deoarece dobânda minimă era de 10% pe zi sau cotă din câștig. Șeful CCIR era „alintat” în discuțiile interlopilor drept: „tataie”, „moșu'", „moșneagu'" sau „bătrânu'", relata adevarul.ro.

De altfel, Vlasov a și fost înregistrat de anchetatori când se plângea unor prieteni la telefon că are datorii la cămătari. Fostul președinte al CCIR a fost sunat de un amic, un avocat celebru, să-i dea bani cu împrumut.

„Auzi, am o mare rugăminte! Eu sunt plecat afară și am o urgență acolo. Poți să mă ajuți cu treizeci de dolari până duminică sau luni?... Am o urgență acolo și n-am cum să... îmi trebuie treizeci de mii până, până... până duminică”, era rugamintea amicului.

„Eu am o urgență, c-am pierdut două milioane cinci sute în două nopți", își mușca și buzele mâinile Vlasov. „Da' daca vrei, pot să împrumut de la cineva, la un țigan ceva, să... Încerc să vorbesc cu cineva diseară. Eu am pierdut alaltăieri, știi! Ți-am spus? Nu ți-am spus, nu? Am de dat țiganilor bani”, se scuza presedintele CCIR.

„O îndeletnicire a nobilimii”

Întrebată despre faptul că Mihail Vlasov merge la cazinouri, Vanda Vlasov a spus că tot ceea ce se spune despre tatăl său erau „legende”. „Tata este un om extraordinar, este un mare jurist, dar aşa este el, un om mai liber, un om mai rebel.

La cazinou joacă şi prinţul Albert. Jocurile de noroc sunt o îndeletnicire a nobilimii", a subliniat Vanda Vlasov.

Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar în 18 martie a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.

Vicepreşedinţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României au declarat că nu ştiau că Mihail Vlasov ia mită, dar ştiau că acesta merge la cazinou şi nu şi-au pus problema că nu ar avea bani, dat fiind că Vlasov are o casă de avocatură şi alte afaceri.

„Nu ştiam că ia şpagă, dar ştiam că merge în cazinou. Era ilogic să-l întrebi pe Vlasov din ce trăieşte. Are o casă de avocatură, are case la Iaşi din care primeşte chirie, bonificaţie de la Camera de Comerţ de 6.000-7.000 de lei pe lună", comenta Ion Mocanu, la vremea respectivă unul dintre vicepreşedinţii CCIR. 

Citește și:

Jocurile de noroc l-au băgat în pușcărie pe Victor Pițurcă

DEZVĂLUIRI / Cine era cel mai tare pokerist din fotbalul românesc

Impresarul de fotbaliști mai tare decât Victor Pițurcă și decât Ioan Becali la poker