Pe lista cu jucătorii de poker împătimiți pe care i-a dat fotbalul românesc de-a lungul timpului se află și Cristea Opria, impresar din zona Timișoara care s-a făcut remarcat prin faptul că l-a reprezentat pe fostul internațional Gabi Torje.

Microbiștii sunt obișnuiți cu nume precum Victor Pițurcă, Ioan și Gigi Becali, Adrian Porumboiu, Gigi Nețoiu, Dumitru Sechelariu, Niculae Puiu, Dumitru Dragomir sau Gheorghe Ștefan - Pinalti (AICI, istoria lor).

Cristea Opria este, de asemenea, un mare jucător de poker, chiar dacă nu are notorietatea celor enumerați.

Timişoreanul are la activ sute de concursuri oficiale în ţară şi peste hotare, printre care şi două ediţii de Campionat Mondial, derulate la Las Vegas, spre deosebire de Pițurcă și ceilalți, care au fost jucători de poker de „uz intern”.

„Cea mai mare sumă câştigată a fost 180.000 de euro, la Monte Carlo. În rest, mai am un turneu de 28.000 în Slovenia, unul de 30.000 în Ungaria. De pierdut, nu se pierde, decât eventual banii de înscriere. În funcţie de turneu, acesta este de 10.000-15.000 de euro”, a declarat Cristea Opria, pentru ziarul Adevărul, anul trecut. 

Cristea Opria este un personaj apărut de nicăieri în peisajul fotbalistic de la noi. Impresar al mai multor jucători de la Poli Timişoara, Opria ar fi fost bişniţar până în 1990, informează presa bănățeană.

A deschis primul cazinou din Timișora

Despre Cristea Opria se știe că era „valutist” la Hotelul Continental şi că trăia pe picior mare, într-o perioadă în care românii îşi cumpărau pâinea pe bază de cartelă.

Opria făcea bişniţă cu vecinii şi le vindea românilor produse de lux pentru acele vremuri, precum blugi, casetofoane sau diferite sortimente de dulciuri şi alimente provenite din Serbia.

Considerat unul dintre cei mai buni jucători de poker, Opria a apucat să stea la masă, chiar dacă era un bişniţar care fenta legile de atunci, cu oameni importanţi din judeţ, toţi având funcţii respectabile în Partidul Comunist Român şi în administraţie”, scria publicația „debanat.ro”, acum câțiva ani.

După 1990, Opria a deschis primul cazinou din Timişoara, loc prin care s-au perindat cei mai cunoscuţi interlopi din acele vremuri, unul dintre ei fiind şi legendarul Mircea Veraxa, pe care Opria l-a salvat de la ani buni de puşcărie, după un conflict al interlopului cu nişte gardieni.

La începutul anilor 2000, Opria a fost inițiat de Florin Iacob, care era deja impresar de mai mulţi ani, în tainele meseriei de agent de jucători, moment în care a și obţinut licenţa FIFA.

Gabriel Torje este fotbalistul de care s-a ocupat cel mai mult şi pe care l-a cumpărat cu tot cu familie.

Fotbalistul transferat la Udinese trăia alături de părinţii şi sora sa într-o singură cameră, până când a intervenit Opria, care le-a oferit acestora un apartament cu trei camere pe strada Clăbucet, în spatele cimitirului din Calea Şagului.

Potrivit acelorași surse, o necunoscută este şi educaţia impresarului, despre care nu se ştie exact ce liceu a absolvit, ci doar faptul că a terminat o facultate de management în Austria, fără să se ştie însă şi universitatea din care face parte acea facultate.