La un loc un alte entități juridice, Superbet a fost acționată în judecată de către interpretul de muzică folk Andrei Păunescu, fiul fostul mare poet Adrian Păunescu, consemnează presa sportivă preluând portalul instanțelor civile de judecată.

Sponsor principal la Rapid, Superbet se face vinovat, în viziunea urmașului celui care a înființat Cenaclul Flacăra, de comercializarea ilegală (fără acord explicit din partea proprietarului) a versurilor scrise de tatăl său pentru imnul Rapidului.

La împlinirea a 100 de ani de existență, în anul 2023, gruparea giuleșteană a scos pe piață, însoțite de mesaje din poezie, mai multe produse pentru suporteri. N-a precizat nicăieri că versurile au fost scrise de Adrian Păunescu, iar asta expune clubul în fața legii, la fel ca și pe Superbet.

IMNUL RAPIDULUI, scris și compus de duetul Adrian Păunescu - Victor Socaciu în iunie 1980

Este vorba despre poezia „Glasul roților de tren”, pusă pe muzică de Victor Socaciu și devenită imnul oficial al echipei de fotbal Rapid.

O gafă comisă de Superbet este un video postat pe pagina oficială de Facebook în care poezia este folosită în scop comercial. Chiar dacă postarea a fost ștearsă între timp, Andrei Păunescu s-a ocupat să fie salvată și pusă la dosar, ca probă incriminatorie (foto jos).

superbetrapid
superbetrapid

Acțiunea a fost introdusă în instanță în urmă cu o săptămână, pe 16 ianuarie 2024. Legea drepturilor de autor prevede că Andrei Păunescu deține timp de 70 de ani proprietatea asupra operei tatălui său.

În America s-a derulat un caz asemănător.

După 96 de ani, pe 1 ianuarie 2024, un desen al celebrului șoricel Mickey Mouse a intrat în proprietatea publică, după ce drepturile de proprietate deținute de Disney au expirat (șoricelul a fost desenat în 1928).

EXTRAS DE PE PORTALUL INSTANȚELOR, CU SUPERBET TRECUT PRINTRE PÂRÂȚI

portal
portal

„Imnul poate fi cântat de oricine, necondiţionat, dar când se ia opera, nu se spune nicăieri că este vorba despre Păunescu şi se vinde... Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic. Trebuie să ceri acordul şi să stabileşti condiţiile. Nu poţi vinde ceva ce nu-ţi aparţine şi autorul să stea să se uite”, acuză Păunescu junior.

Pe cine a reclamat Andrei Păunescu și ce sume solicită:

FC Rapid - 1.000.000 de euro
Vinicola Averești 2000 SA - 1.000.000 de euro
Romfilatelia SA - 200.000 de euro
CS Rapid - 500.000 de euro
Superbet - 500.000 de euro
Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători sau Mobexpert - 500.000 de euro
Metrorex - 200.000 de euro
Dante International SA - 100.000 de euro
Stargift SRL - 50.000 de euro
Retail Concept Design SRL - 100.000 de euro

Total: 4,15 milioane de euro

tren
tren

CFR Călători a folosit versul „Suntem peste tot acasă”, înscripționat pe locomotive

Urmașul lui Păunescu „vânează” pe toată lumea. Cât a plătit Rotaru

Familia Păunescu a mai avut astfel de dispute și cu fosta conducere din Giulești, reprezentată de George Copos. Asta după ce versurile lui Adrian Păunescu au fost folosite de compania de telefonie mobilă Connex, sponsor la Rapid în acea vreme, într-un program de meci.

Conflictul a fost stins de același Copos, care era și acționar la Connex. Înainte însă de acest caz, compania Sony a fost dată în judecată chiar de Adrian Păunescu, care trăia pe atunci, pentru versul „Roată, roată, roată, te mai inventăm o dată”, și a fost nevoită să plătească daune.

Adrian Păunescu a scris și versurile la imnul unei alte formații de fotbal de legendă din România, Universității Craiova. Ca să nu piardă cântecul „Oltenia Eterna Terra Nova” în favoarea rivalului local Adrian Mititelu (FCU Craiova), patronul Mihai Rotaru, de la CSU Craiova, s-a grăbit să intre în posesia dreptului de proprietate asupra versurilor.

Și, potrivit surselor noastre, i-ar fi achitat lui Andrei Păunescu, în anul 2013, suma de 100.000 de euro.

Superbet nu și-a precizat, încă, punctul de vedere legat de acest litigiu cu Andrei Păunescu.