Un tribunal olandez a ordonat operatorului de jocuri de noroc Unibet să ramburseze pierderile jucătorilor în perioada în care a funcționat fără licență.

Într-o hotărâre de referință, instanța olandeză a condamnat Unibet să ramburseze unui client suma de 676.000 de euro, pierdută între 2011 și 2021, perioadă în care operatorul a funcționat fără licență locală.

Unibet nu era autorizat în Țările de Jos la acea vreme, deoarece piața de iGaming nu era încă reglementată.

În ciuda acestui fapt, instanța a decis să fie de partea jucătorului, având în vedere activitatea Unibet pe piața olandeză.

Într-un caz asemănător, Bwin a câștigat

Acest caz urmează unei bătălii juridice anterioare care a implicat operatorul Bwin, în care un reclamant a căutat să recupereze peste 200.000 de euro, bani pierduți din 2008 până în 2019, o perioadă similară nereglementată pentru piața iGaming.

Cu toate acestea, atunci când reclamantul a cerut restituirea operațiunilor ilegale ale Bwin, instanța a decis în favoarea casei de pariuri.

Recent, a existat o creștere a proceselor împotriva operatorilor care în trecut operau ilegal în diferite țări. Jucătorii cer din ce în ce mai mult compensații pentru sumele pariate în trecut.

Decizia în astfel de cazuri în Țările de Jos pare să depindă exclusiv de puterea de apreciere a judecătorului.

Judecătorii din diferite regiuni interpretează problema diferit. De exemplu, judecătorul din cauza Bwin a considerat cererea caducă din cauza termenului de prescripție.

Unibet a încercat să folosească același argument, dar judecătorul nu a fost convins să dea o sentință identică.

Dosarul, pe masa Curții Europene de Justiție

La cererea unei instanțe austriece, problema a fost adusă în atenția Curții Europene de Justiție.

Asta pentru că se naște un fenomen de culpă comună, în care nu doar jucătorul poartă vina de a juca pe un site nereglementat, ci și operatorul trebuie să aibă grijă să nu funcționeze în țări în care nu are licență.

În România există cazul 20bet.com, care funcționează la noi licență și are propunere de închidere din partea Comitetului de Suprveghere.

Jucătorii care au pierdut bani pe acest portal se pot îndrepta în justiție împotriva operatorului localizat în Cipru, dar cu licență pentru Curacao.

Cazul seamănă cu situația în care a fost prinsă Bet365 în România. A funcționat fără licență într-un anumit interval de timp și a fost pedepsită de ONJN, sfârșind prin a fi scoasă de pe piața noastră.

De asemenea, jucătorii depistați că au jucat pe un site ilegal au primit avertismente din partea Oficiului. În mod normal, la rândul lor, clienții ar fi trebuit să se îndrepte împotriva Bet365, care le-a permis să joace.

Cât privește Unibet, brandul aflat sub umbrela Kindred are probleme în prezent și pe piața din România, cazuri reflectate pe larg în seriale dedicate de Playresponsibly.

Citește și:

Fraudă la Unibet / Operatorul: am sprijinit concedierea imediată a acestor indivizi

Poliția a descins iarăși la Unibet. Ocupată cu stârpirea păcănelelor de la sate, ONJN contemplă tunurile care se dau pe online