Un tribunal austriac a decis că pachetele FIFA Ultimate Team sunt o formă de jocuri de noroc și a ordonat producătorului PlayStation Sony să efectueze o rambursare. Potrivit Games Wirtschaft, o mică instanță districtuală din Hermagor a fost de acord cu câțiva jucători austrieci FIFA care au dat în judecată Sony în 2020.
Procesul, intentat de avocatul Ulrich Salburg, a susținut că posibilitatea de a cheltui bani în sistemul de pachete de cărți aleatorii FIFA a încălcat legile țării privind jocurile de noroc și a tras la răspundere Sony. Compania a fost obligată să ramburseze 338,26 EUR.
Potrivit instanței, deoarece conținutul cutiilor FIFA poate avea o valoare monetară mai mare sau mai mică decât ambalajul în sine, oferind astfel teoretic un „beneficiu financiar” celor suficient de norocoși să primească un articol de valoare, acestea încalcă jocurile de noroc austriece.
În ultimii ani, FIFA Ultimate Team a fost analizată în toată Europa datorită popularității și capacității sale de a genera sume uriașe de bani pentru EA. Jucătorii își adună „Echipa finală” achiziționând articole reprezentând jucători contemporani și legende ale fotbalului.
O modalitate de a face acest lucru este să achiziționezi pachete de carduri a căror valoare poate varia de la aproximativ 1,99 GBP pentru pachetul cel mai de bază până la peste 30 GBP. Punctul critic este reprezentat de conținutul pachetelor în sine.
În timp ce tipurile de articole pe care le primesc jucătorii sunt garantate (de exemplu, poți primi întotdeauna 30 de articole de aur în pachetul X), calitatea jucătorilor din acele pachete este aleatorie, stimulând jucătorii să deschidă pachete infinite, în speranța de a primi aur.
Anul trecut, cea mai înaltă instanță administrativă din Țările de Jos a anulat o decizie anterioară de amendare a Electronic Arts cu 10 milioane de euro pentru păstrarea lootbox-urilor în FIFA. Capacitatea de a cumpăra aceste cutii a fost eliminată în unele teritorii, cum ar fi Benelux, dar în majoritatea regiunilor rămân neschimbate.