În Premier League, prima divizie de fotbal a Angliei, la începutul lunii octombrie s-a perfectat afacerea anului 2021. Un consorțiu din Arabia Saudită a devenit noul proprietar al echipei Newcastle United. Tranzacția a fost încheiată după negocieri care au durat 18 luni.

Un consorțiu susținut de fondul de investiții publice din Arabia Saudită (PIF) a finalizat preluarea clubului Newcastle United de la fostul proprietar, miliardarul englez Mike Ashley. Astfel, „epoca Mike Ashley” s-a încheiat după 14 ani, perioadă în care echipa a retrogradat de două ori, iar clubul nu s-a mai apropiat de performanțele anilor 90.

Fondul de investiții publice din Arabia Saudită (PIF) va furniza 80% din suma pentru acordul de 300 de milioane de lire sterline (aproximativ 352 de milioane de euro). Consorțiul este susținut de Prințul din Arabia Saudită, Mohammad Bin Salman, al doilea cel mai important om din țară, care are o avere estimată la 320 de miliarde de lire sterline.

La 16 ani, a renunțat la școală

Cel de la care au cumpărat arabii clubul este un personaj în Insulă. Mike Ashley este miliardar iubitor al jocurilor de noroc. Omul de afaceri a câștigă la ruleta jucând pe cifra 17 și pe culoarea negru, precum în filmele 007.

Mike a furnizat știrea primăverii anului 2008. În luna mai, a câștigat un milion de lire sterline (1,3 mai exact, ceea ce face 1,6 milioane de euro) cu doar o rotire a ruletei. Și asta doar datorită pariului de 480.000 de lire sterline (peste 613.000 de euro) pus pe numărul său norocos, 17 negru. La fel ca James Bond.

Potrivit unei dezvăluri „Mail on Sunday”, omul de afaceri ar fi pariat pe fiecare combinație care includea 17, într-un sistem de joc cunoscut sub numele de „complex”, iar în cele din urmă ar fi adus acasă „prada” cea bogată.

Potrivit martorilor, Mike Ashley, prezență obișnuită al luxosul cazinou londonez de pe strada St James, Mayfair, ar fi trăit învârtirea câștigătoare a biluței (15 minute, în total) cu un calm impasibil și, de îndată ce ruleta s-a oprit pe numărul 17, i-ar fi mulțumit dealerului, s-a ridicat calm de la masă a plecat cu banii, în timp ce publicul prezent a explodat în aplauze zgomotoase.

Mike este un client obișnuit al cazinoului - a declarat o sursă anonimă pentru ziarul londonez - și cu această ocazie a fost împreună cu un grup de prieteni. A plasat fiecare combinație posibilă pe 17, a câștigat și a plecat". „Acest om chiar știe bine jocul de ruletă”, a subliniat un membru al personalului cazinoului.

Mike Ashley a intrat în lumina reflectoarelor când a cumpărat clubul Newcastle cu suma 135 de milioane de lire sterline (172 de milioane de euro). Pasiunea pentru numărul 17 este uriașă. La stadion, de fiecare dată când juca echipa lui, venea îmbrăcat cu tricoul în dungi alb-negru și numărul norocos expus.

A pierdut peste 160.000.000 de euro

În trecut, Mike a fost „jumulit” de jocurile de noroc. Se spune că ar fi pierdut ceva în jurul sumei de 129 de milioane de lire sterline (puțin sub 165 de milioane de euro).

Născut într-un sat modest din Buckinghamshire, Ashley a mers la școală până la vârsta de 16 ani, când a decis că studiul nu era pentru el. A abandonat școala, moment în care și-a deschis primul magazin de articole sportive în Londra. Acum are un imperiu: peste 400 de magazine în toată Anglia, cu peste 20.000 de oameni lucrând pentru el. Era considerat, la un moment dat, al 54-lea cel mai bogat om din țară, conform unei ierarhii a Sunday Times.

Newcastle, clubul „coțofenelor”, a fost fondat în 1892 și era deținut din 2007 de miliardarul britanic Mike Ashley, cu o avere estimată la șapte milioane de lire sterline (8,25 miliarde de euro), scrie mirror.co.uk.