Caz nemaivăzut la Torino, Italia, la procesul unui agent imobiliar, derulat la mijlocul lunii trecute. La condamnarea brokerului vinovat că a sustras, în timp, suma de 500.000 de euro, judecătorul a folosit dependența acestuia ca factor atenuant, în motivarea sentinței.
„Dependența de jocuri de noroc este o afecțiune patologică și duce la defect mintal parțial”, a susținut magistratul, în ședință publică, înainte de a dicta condamnarea persoanei, relatează presa din Peninsulă.
Brokerul cu impulsuri puternice pentru jocurile de noroc era descris ca un individ afabil la locul de muncă, suficient de convingător pentru a lucra în sectorul vânzărilor, dar care devenea disociat și paranoic atunci când se confrunta cu platformele de pariuri online.
În instanță, respectivul a mărturisit că mergea până la punctul în care „jucam chiar și când eram la sală, pe banda de alergare”. Respectivul a escrocat mai mulți clienți, oferindu-le investiții în gresie, țiglă și cărămidă, garantând pentru vânzările produselor în stațiunile turistice din regiunea Valsusa.
Bani de excursii folosiți pentru a juca la sloturi: „Profesorul de gimnaziu este ludopat, dar sănătos la minte”
Tot în Italia, un alt caz a fost interpretat diferit. Un profesor de muzică a fost condamnat pentru furtul a 11.000 de euro, cheltuiți la videopoker. Profesorul care furase banii destinați excursiilor școlare, ca să aibă ce cheltui la jocuri de noroc online și la sloturi, era „perfect capabil să înțeleagă sensul realității care îl înconjoară”, a fost decizia instanței.
Cu alte cuvinte, știa ce este bine și ce este greșit. Caz de ludopatie, cu mențiunea că nu „a suferit de o tulburare mintală de natură să îi afecteze capacitatea de a înțelege”.