Potrivit estimărilor experților Ernst & Young – bazate pe modele econometrice special dezvoltate – cele mai mari venituri nete ale operatorilor legali europeni (pe cap de locuitor) de pe piața de pariuri au fost înregistrate în ultimul an în Suedia, Slovacia și în Grecia.
Veniturile de pe piața poloneză sunt printre cele mai mici zece venituri din UE. O problemă majoră rămâne cea a economiei subterane, a cărei cifră de afaceri în 2021, în Polonia s-a ridicat la aproape 28 de miliarde PLN.
În 2021, cele mai mari venituri nete ale operatorilor legali (pe cap de locuitor) din totalul pieței de pariuri (terrestre și online) au fost înregistrate în Suedia, Slovacia și Grecia, iar cele mai scăzute în Slovenia, Țările de Jos și Bulgaria.
De exemplu, în Suedia, care este țara lider, este de aproape 89 de euro pe cap de locuitor, în timp ce în Polonia este puțin peste 16 euro. Slovacia și Grecia închid podiumul cu un rezultat de aproximativ 63 de euro.
În perioada 2018-2021, ponderea pieței online în totalul pieței de pariuri legale din Polonia a crescut de la 69,7% la 82,0%. În aceeași perioadă, în medie în UE, a trecut de la 42,8% la 61,4%.
România, pe 3 în 2021, la online
În ceea ce privește ponderea segmentului online pe piața pariurilor, Polonia se află în fruntea țărilor UE. În 2021, cea mai mare cotă a pieței online a fost înregistrată în Bulgaria, Letonia, România, Cehia și Lituania.
Ponderea în creștere a canalului online pe piața pariurilor legale este un fenomen constant de ani și care, potrivit experților, este sortit să crească. Creșteri sunt de așteptat și pentru întreaga piață, care are un mare potențial de dezvoltare și ar trebui să sporească cu două cifre de la an la an.
Cu toate acestea, mărimea creșterilor va depinde de eficacitatea acțiunilor împotriva economiei subterane, care este încă o problemă foarte importantă pentru partea juridică a sectorului – spune Paweł Sikora, președintele Asociației Graj Legalnie, care reprezintă operatorii licențiați în Polonia.
În 2016, economia subterană a jocurilor de noroc online a reprezentat 76,5% din cifra de afaceri de pe piața jocurilor de noroc online. În anii următori, ponderea procentuală a economiei subterane a scăzut la 51% în 2020. Important, însă, în termeni nominali, este că economia subterană este în creștere din 2016, în ciuda Legii privind schimbarea jocurilor de noroc.