De la 1 aprilie 2023, platforma națională de combatere a aranjării meciurilor din Danemarca a fost transferată către Autoritatea pentru jocuri de noroc. Așadar, autoritatea care se ocupă cu reglmentarea pieței, varianta ONJN-ului românesc, primește atribuțiuni suplimentare.

O schimbare nu doar simbolică și nu doar la nivel politic și instituțional. Platforma națională de luptă împotriva aranjării meciurilor din Danemarca tocmai a fost transferată la Spillemyndigheden, Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc - mai cunoscută în afara granițelor drept Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc (Dga) - începând cu de la 1 aprilie a acestui an.

Transferul de misiune a fost decis printr-un acord politic încă din februarie 2022 și, prin urmare, acum este în curs de implementare. Mișcarea înseamnă, printre altele, că Autoritatea va deveni un centru de cunoștințe și informare în lupta împotriva măslurii meciurilor și responsabil pentru „StopMatchfixing”, unde oricine poate raporta suspectarea de aranjare a meciurilor.

Va colabora cu autorități străine

Autoritatea pentru jocuri de noroc este responsabilă de analizarea informațiilor despre pariurile suspecte pe sport și de transmiterea informațiilor despre posibile încălcări autorităților și organizațiilor naționale și internaționale relevante.

„Este o sarcină foarte importantă și o mare responsabilitate căreia mă bucur că ni s-a încredințat”, spune directorul Autorității pentru jocuri de noroc, Anders Dorph. „Deoarece pe termen lung vom obține date privind pariurile la evenimente prin intermediul furnizorilor de jocuri de noroc licențiați din Danemarca, este foarte logic să avem și funcția de coordonare și unificare”.

Pe lângă coordonarea întâlnirilor și investigarea cazurilor specifice de aranjare de meciuri, va fi, de asemenea, sarcina Autorității pentru jocuri de noroc să asigure o cooperare internațională puternică.

„Ne vom concentra în principal pe cooperarea cu, de exemplu, platforme naționale din alte țări”, spune Anders Dorph. „Va veni complet natural pentru noi, deoarece avem o relație strânsă cu autoritățile de jocuri de noroc din întreaga lume și cooperarea internațională este ceva pe care deja prețuim foarte mult”.