În Malta, sectorul jocurilor de noroc contribuie cu 16% la întreaga economie de afaceri, în timp ce în majoritatea celorlalte țări din UE este mai puțin de 1%.

Datele publicate recent evidențiază dependența puternică a Maltei de industria jocurilor de noroc, care reprezintă o șesime din întreaga economie de afaceri și aproape toată producția din sectorul artelor, divertismentului și agrementului.

Eurostat, componenta statistică a UE, a declarat că, în timp ce în majoritatea țărilor europene, sectorul jocurilor de noroc reprezintă mai puțin de 1% din întreaga economie de afaceri, în Malta, acesta reprezintă 16%, adică aproximativ o șesime.

Procentul se datorează „ponderii excepțional de mare” a contribuțiilor la economia corporativă din partea întreprinderilor de artă, divertisment și recreere, care includ companiile de jocuri de noroc.

Arta, divertismentul și activitățile recreative din Malta au adus, de departe, cea mai mare proporție a economiei naționale de afaceri (16,9%) în comparație cu alte țări din UE și de peste patru ori peste a doua poziție, Slovacia (3,7%).

În plus, țările în cauză angajează cel mai mare procent de lucrători (5,3%) decât orice altă țară din UE, dublând nivelurile înregistrate în Danemarca (2,6%), aflată pe locul doi.

Există o problemă: activitățile „de artă, divertisment și recreere” – care evocă imagini ale teatrelor, festivalurilor de muzică și evenimentelor sportive – includ și companiile de jocuri de noroc, care în Malta au reprezentat 98% din toate contribuțiile din sector.

Cele aproape 2.000 de afaceri de artă, divertisment și agrement din Malta au adăugat 1,9 miliarde de euro la economia țării în 2021, potrivit datelor Eurostat.

Întrucât activitățile de jocuri de noroc ar reprezenta 98% din această cifră, astfel de afaceri ar fi contribuit cu aproximativ 1,86 miliarde EUR, ceea ce sugerează că valoarea adăugată de restul sectorului a fost de doar 40 milioane EUR.

Datele Eurostat arată, de asemenea, cât de bine se desfășoară sectorul jocurilor de noroc în raport cu dimensiunea forței de muncă. În 2021, toate întreprinderile de artă, divertisment și recreere au angajat împreună aproximativ 12.000 de oameni - ceea ce înseamnă că doar 5,3% din forța de muncă a întregii economii de afaceri a generat o șesime din valoarea economiei de afaceri a țării.

Contribuțiile activităților artistice, de divertisment și recreative au fost exprimate în valoare adăugată, care măsoară valoarea financiară a unui sector după eliminarea cheltuielilor precum costurile de producție.

Astfel de activități includ toate cele cu cod NACE – un cod UE care clasifică diferite tipuri de activități economice – începând cu litera „R”, inclusiv, dar fără a se limita la arte, spectacol, biblioteci, muzee, jocuri de noroc, activități sportive și parcuri tematice.