Brazilia, țară de cinci ori campioană mondială la fotbal, face ultimele retușuri pentru reglementarea jocurilor de noroc pe teritoriul său. Legea pariurilor a fost semnată și are girul președintelui țării, Lula da Silva, iar Ministerul de Finanțe a anunțat ordonanțe de punere în aplicare.

Între timp, peste 100 de companii au depus scrisori de intenție pentru a opera pe piață, printre care și Superbet, liderul pieței din România. Dacă la noi n-are concurență serioasă, în Brazilia va avea o misiune teribilă, în tentativa de a se impune: în total, până acum, un număr de 134 de firme stau la ușă!

Ministerul brazilian de Finanțe oferă operatorilor câteva clarificări cu privire la legea care reglementează jocurile online și pariurile sportive din țară, aprobată de Cameră înainte de Crăciun și publicată în Monitorul Oficial săptămâna următoare.

Clarificări necesare pentru a defini ce tipuri de jocuri de noroc vor fi legale și în ce moduri, explicațiile fiind furnizate pe pagina sa de Linkedin de José Francisco Manssur, consilier special al Secretarului Executiv al Ministerului Finanțelor.

Este interzis „jogo de tigrinho”

În primul rând, „jogo do tigrinho”, un joc de cazinou online care seamănă cu un aparat de slot, va fi interzis. La acest joc, pentru a câștiga premii în bani, jucătorii trebuie să alinieze trei simboluri identice în trei rânduri.

Mai mult, jocurile care nu informează clar pariorul care va fi valoarea premiului său, în cazul în care câștigă pariul, nu vor fi permise și nici sloturile care folosesc „jackpot-ul”. Operatorii autorizați vor putea oferi doar „jocuri online” certificate de organismele ințernaționale de specialitate și înregistrate la Ministerul Finanțelor.

Certificarea include un angajament de a nu modifica șansele de câștig ale pariorului. Controlul este atât de strict încât o modificare mai mică de un punct procentual a marjei de câștig poate duce la revocarea certificării jocului, subliniază Manssur.

Și, odată cu reglementarea, publicitatea va fi monitorizată, ceea ce astăzi nu se întâmplă.

Consilierul special al Secretarului Executiv al Ministerului de Finanțe remarcă apoi: „Promulgarea Legii 14.790 consolidează importanța fundamentală a procesului democratic.
După trimiterea PL 3626 la Congresul Național, ambele Camere au acționat intens și este necesar să remarcăm cu umilință și recunoaștere că textul final dat publicității de legiuitor a îmbunătățit semnificativ ceea ce noi am transmis în numele Executivului”.

Mulți au așteptat să vadă dacă vor fi incluse cazinourile online

Între timp, un număr de 134 de companii și-au manifestat oficial interesul să opereze pe piața pariurilor sportive și a jocurilor de noroc online din Brazilia, ca răspuns la ordinul de reglementare, publicat în octombrie anul trecut.

În acest ordin, Ministerul Finanțelor a acordat un termen de 30 de zile companiilor interesate pentru a solicita autorizație pentru pariuri cu cote fixe pe teritoriul național prin depunerea unei cereri prin care să-și manifestă interesul, fără să fie neapărat însoțită de documente oficiale.

Companiile care au depus anterior o scrisoare de intenție, potrivit revistei Jocuri Brasil, vor avea prioritate în cererile de autorizare de îndată ce expiră termenele de primire a cererilor și de plată a contribuțiilor.

Lista firmelor interesate nu este definitivă, întrucât închiderea manifestării interesului nu implică excluderea de pe piață. Mai multe firme au preferat să aștepte aprobarea finală a legii de către Congres pentru a afla, de exemplu, situația în care cazinourile online vor sau nu incluse, urmând ca mai apoi să decidă dacă vor aplica pentru licență.

Vor avea prioritate cele 134 de firme care și-au transmis documentația, în timp ce companiile noi care au aderat ulterior și cele care se vor adera de acum înainte vor fi analizate în continuare de Ministerul Finanțelor pentru acordarea licenței.

Ronaldinho și-a făcut casă de pariuri

Piața jocurilor de noroc din Brazilia reprezintă o tentație uriașă pentru orice companie de jocuri de noroc la nivel mondial. Brazilia are o populație de 214 milioane de locuitori, iar fotbalul este o religie în țara cafelei și a sambei.

Totodată, este adevărat că sărăcia este lucie în celebrele favelas, dar pariurile fac casă bună cu jocurile de noroc.

În astfel de țări, există tentația de a măslui pariurile, pentru câștiguri ilicite. Este motivul pentru care fostul campion mondial Romario, laureat în 1994, acum senator, a propus interzicerea și scoaterea din ofertă a pariurilor pe cartonașe galbene, o modalitate facilă de fraudă.

Apoi, chiar un jucător brazilian din Premier League, Paqueta, de la West Ham United, este investigat pentru încasarea unor astfel de avertismente.

Casele de pariuri au apărut precum ciupercile după ploaie. O casă de pariuri și-a făcut și Ronaldinho, campion mondial în 2002 cu naționala auriverde.