Un studiu australian făcut la Universitatea din New South Wales din Sydney evidențiază o îmbunătățire a situației generale și a simptomelor depresive pentru participanții în vârstă.
Antrenamentul folosind jocuri video poate preveni pierderea tonusului muscular, care provoacă adesea dizabilități, și, uneori, decese. Aceasta arată cercetările efectuate de Universitatea din New South Wales din Sydney, Australia și publicate în urmă cu câteva zile pe portalul de medicină Nature, studiu intitulat „Exergame and cognitive training for preventing falls in community-dwelling older people: a randomized controlled proces".
Ceea ce a fost examinat de cercetători este antrenamentul exergame, în care jocurile video sunt folosite pentru a promova exercițiul fizic prin personalizarea acestuia, pentru a aborda factorii de risc cognitivi și fizici. S-a constatat că exercițiile specifice pentru gestionarea căderilor pot fi foarte utile pentru prevenirea căderilor la vârstnici.
Participanții au fost persoane cu vârsta de 65 de ani și mai mult (71 la sută femei) care trăiau independent.
Au fost utilizate trei tipuri de teste: antrenament cognitiv folosind un touchpad computerizat așezat, antrenament exergame pe un covoraș wireless computerizat și un control simplu, care a venit cu o broșură educațională despre îmbătrânirea sănătoasă și prevenirea căderii.
Prin urmare, au fost luate drept referință două grupuri în care rezultatele celor care au primit doar broșura informativă au fost comparate cu fiecare dintre cele două sesiuni de antrenament anterioare (cognitive și fizice): ambele grupuri de intervenție au fost supuse la 120 de minute de antrenament săptămânal pentru o perioadă de timp, monitorizat de personalul de cercetare.
În condiții egale, rata căderilor raportate lunar pe o perioadă de 12 luni a fost semnificativ redusă în grupul de antrenament exergame comparativ cu grupul de control.
Deși nu au fost găsite efecte benefice majore în ceea ce privește antrenamentul cognitiv, se remarcă totuși că nu au fost raportate nici evenimente adverse grave legate de intervenție.
Cu toate acestea, antrenamentul bazat pe gamification a raportat rezultate notabile în domeniul prevenirii căderilor, atât de mult încât cercetătorii mai scriu că „deoarece această intervenție poate fi efectuată acasă și necesită doar echipamente minime, are potențialul de a fi scalabilă ca intervenție a sănătății publice pentru a aborda problema tot mai mare a căderilor și a leziunilor asociate”.
Potrivit autorilor cercetării, rezultatele obținute au fost foarte încurajatoare: aspectul distractiv și ludic a contribuit la crearea unei abordări antrenante, la îmbunătățirea aderenței și ajutând participanții să abordeze principalii factori de risc, totuși vor fi necesare cercetări suplimentare pentru validarea rezultatelor.
AICI puteți accesa studiul complet, în limba originală.