Un nou studiu publicat în revista „Computers in Human Behavior” trage un semnal de alarmă cu privire la potenţialele probleme de sănătate fizică asociate cu jocurile video excesive.

Cercetarea a constatat că sesiunile de jocuri video care depăşesc trei ore consecutive sunt legate de o serie de probleme fizice, incluzând oboseala ochilor: 46,1% dintre participanţi au raportat această problemă, dureri de mâini sau de încheieturi: 45,4% dintre participanţi au raportat această problemă şi dureri de spate sau de gât: 52,1% dintre participanţi au raportat această problemă.

Studiul a inclus 955 de participanţi din patru ţări: Australia, Canada, SUA şi Regatul Unit.

Majoritatea participanţilor (80%) au jucat jocuri video zilnic, iar o parte semnificativă dintre ei s-au angajat în sesiuni prelungite săptămânal sau zilnic.

"Principala concluzie este că 3 ore de joc continuu de jocuri video pot fi suficiente pentru a creşte riscul ca cineva să aibă simptome de vătămare fizică", a declarat autorul studiului Daniel Stjepanović, pentru PsyPost.

"Efectul jocului video asupra daunelor fizice este un domeniu care nu a avut parte de prea multă atenţie din partea cercetării, aşa că a fost surprinzător pentru noi faptul că am observat un risc crescut de vătămare la doar trei ore de joc continuu".

De asemenea, cei care aspiră la o carieră în jocurile video pot fi mai expuşi riscului.

Autorii studiului recunosc anumite limitări, precum faptul că studiul nu a inclus jucătorii ocazionali. Nu s-a ţinut cont nici de alte activităţi care pot influenţa riscul de probleme fizice, cum ar fi o slujbă de birou care implică folosirea prelungită a calculatorului.