O nouă analiză EGBA, o asociație a operatorilor de jocuri de noroc online, constată că 27 din 31 de țări europene folosesc o anumită formă de licențiere pentru jocurile de noroc online.

În ultimii ani, Europa a cunoscut o transformare notabilă în reglementarea jocurilor de noroc online.

Cu doar 15 ani în urmă, peisajul era foarte diferit (în România, ONJN-ul a luat ființă în 2013).

Majoritatea țărilor europene nu aveau reglementări specifice pentru jocurile de noroc online sau operau sub modele de drepturi exclusive, în care organismele de stat dețineau monopol în oferirea de servicii de jocuri de noroc online.

Venind până în prezent, situația a evoluat semnificativ. O nouă analiză a Asociației Europene de Jocuri și Pariuri (EGBA) concluzionează că modelul de licențiere multiplă a devenit abordarea de reglementare predominantă în Europa.

Conform acestui model, mai multor companii li se permite să ofere servicii de jocuri de noroc online într-o țară, cu condiția să îndeplinească obligații stricte de reglementare.

Principalele concluzii ale analizei EGBA:

27 din 31 de țări europene au adoptat o anumită formă de licențiere în volum, indicând o tendință solidă către piețe deschise și competitive.

Patru țări nu au în prezent nicio formă de licență în volum: Finlanda, Islanda și Norvegia mențin modele de drepturi exclusive, acordând organismelor de stat un monopol asupra tuturor serviciilor de jocuri de noroc online, în timp ce Luxemburg nu are o reglementare specifică.

Din cele 27 de țări cu licențe multiple, 23 au un model complet de licențe multiple pentru toate produsele de jocuri de noroc online reglementate în acele țări.

Patru țări au un model mixt cu licențiere de volum parțială: Slovenia și Elveția au un monopol pentru pariurile sportive online, în timp ce Austria și Polonia au un monopol pentru jocurile de cazinou și pokerul online, cu o licență de volum pentru toate celelalte produse de jocuri online.

Cipru (jocuri de cazinou și poker) și Franța (jocuri de cazinou) au interdicții specifice produselor, dar ambele au licențe de volum pentru toate celelalte produse reglementate de jocuri de noroc online.

Finlanda este în prezent în curs de reformă legislativă și se așteaptă să stabilească un cadru de jocuri de noroc online cu licențe multiple în 2026.

„Momentul către acordarea de licențe a mai multor jocuri de noroc online în Europa este de netăgăduit.

Deși există încă unele excepții, guvernele ajung la concluzia că obiectivele de politică publică, în special în ceea ce privește protecția consumatorilor și generarea de impozite, sunt atinse mai eficient printr-o concurență online bine reglementată.

Tranziția actuală a Finlandei către mai multe licențe marchează sfârșitul iminent al ultimului monopol al jocurilor de noroc online din UE, marcând o etapă importantă de reglementare.

Astfel de orientări asupra viitorului monopolului online sunt inevitabile în Norvegia și în Islanda”, a comentat Maarten Haijer, secretar general al EGBA.