În Chile a început procesul constituțional pentru validarea unui proiect de lege care urmărește modificarea reglementărilor actuale privind abandonul de familie și neplata pensiei alimentare.

Astfel, a fost prezentat proiectul de lege care interzice accesul în cazinouri și în jurul pistelor de curse pentru cei care nu plătesc pensie alimentară fostului partener și copiilor.

Procesul constituțional pentru proiectul de lege, care va fi analizat de Comisia pentru Familie a Camerei Deputaților, a început pe baza unei moțiuni prezentate de deputații Mónica Arce, Sara Concha, Juan Irarrázaval, Francesca Muñoz, Marcia Raphael, Carolina Tello și Hotuiti Teao.

„Este necesar și esențial”, susțin semnatarii, „să se întărească instituțiile actuale și să se extindă catalogul de sancțiuni pentru debitorii de întreținere, pentru a-i determina să respecte, prin presiuni și restricții, o obligație care le revine din punct de vedere legal și moral”.

Ideea de bază este „mărirea numărului de sancțiuni împotriva debitorilor față de membrii familiei acestora, limitându-le accesul la cazinouri și la piste de curse, dar și instituirea interdicției de a practica jocurile de noroc”.

Pedepsele actuale încep după 3 luni consecutive de neplată

Pentru aceasta, propunerea urmărește, în special, modificarea a trei prevederi juridice, precum legea 14/908 privind abandonul familiei și plata pensiei alimentare, legea 4566, care privește lumea hipodromurilor, și legea 19/995, care stabilește baza generală pentru licențierea, funcționarea și supravegherea cazinourilor.

Regula legală care a creat Registrul Național al Debitorilor de întreținere a fost publicată pe 18 noiembrie 2021 și a reprezentat un progres semnificativ în protejarea drepturilor copilului, stabilind penalități pentru întârzierea plăților, în interesul superior al copiilor.

În prezent, oricine datorează, integral sau parțial, cel puțin trei luni consecutive sau cinci luni discontinue nu poate înregistra în registrele respective transferuri de imobile sau dde autovehicule și nici nu-și poate reînnoi permisele de conducere și nici pașapoartele.

Din mai 2023 până în mai anul curent, Curtea Supremă a raportat că au fost primite 474.704 de cereri de inițiere a procesului de recuperare din conturi bancare și fonduri mutuale, corespunzătoare a 258.154 de dosare.

În ceea ce privește plățile, au fost emise 112.208 ordine pentru o sumă totală de 293.202 milioane de pesos, din care până în prezent doar 48.870 de milioane de pesos au fost plătite la mai puțin de un sfert dintre beneficiari (104.807 în total).