Vlad Soare, președintele ONJN, continuă să facă rapoarte de activitate pe contul personal de Facebook, fie că este vorba despre o zi lucrătoare, fie că este una liberă, precum cea de astăzi, sâmbătă, 7 iunie.
În postarea de ieri, Soare a descris cazul unui jucător autoexclus, dar care era lăsat să joace, în pofida faptul că avea interdicție. Potrivit oficialului, clientul a pătruns nervos în sediul autorității, pentru a reclama atitudinea operatorilor:
„Azi, un jucător a intrat în sediul ONJN făcând scandal. Nu e prima situație de acest fel. Am coborât să vorbesc cu el. Invoca faptul că e autoexclus și că a fost lăsat să joace într-o sală. Am verificat. Omul avea dreptate. Era autoexclus. Avea și petiție depusă la ONJN. Am trimis imediat echipa de control la locația indicată de el. Ce au găsit colegii? Un alt jucător autoexclus lăsat să joace. S-au aplicat măsurile legale.
Fac un apel public la toți organizatorii de jocuri de noroc: tratați autoexcluderea cu maximă responsabilitate!
Azi s-a transmis către organizatori baza de date actualizată. Sunt 40.000 de persoane autoexcluse. Am procesat cele 15.000 de cereri restante.
Tot de azi, baza de date va fi actualizată în timp real, iar timpul de procesarea al cererilor a fost redus de la o luna, la mai puțin de 3 zile. Ținta noastră este să reducem acest termen și mai mult.
Săptămâna viitoare emitem un ordin prin care:
- Clarificăm procedurile (depunere și retragere a cererii).
- Interzicem practica operatorilor de a oferi jucătorilor cereri de renunțare la autoexcludere
- Introducem procese de verificare a identitatii persoanelor care au solicitat autoexcluderea
O industrie curată este o industrie reglementată”.
„Gradul de colectare este de peste 90%”
Astăzi, pe rețeaua socială a lui Mark Zuckerberg, Soare laudă activitatea ONJN pentru gradul de colectare a taxelor, pe fondul discuțiilor legate de transformarea instituției într-o anexă din ANAF:
„Impactul bugetar din taxe specifice jocurilor de noroc este de 1 miliard de euro. La acesta se adauga încă aproximativ 1 miliard de euro din taxele nespecifice jocurilor de noroc.
Gradul de colectare este de peste 90%. Cu mult peste media națională. Acesta este meritul ONJN. Dacă am avea acest grad de colectare în toate domeniile, azi nu discutam de un asemenea deficit.
Impactul social? Nu se cunosc cifre exacte, însă îl vedem, îl bănuim. E și vina ONJN pentru că deși a dispus de fonduri să facă studii, programe de prevenție și centre de tratament, nu a făcut-o. Eu o voi face. Trebuie să derulăm rapid programe de prevenție, să realizăm centre de tratare, dar și studii pentru a înțelege care sunt cele mai eficiente măsuri pentru reducerea impactului social, pe lângă cele care sunt “common sense”.
Țelul ONJN trebuie să fie simplu: programe de prevenție, centre de tratament și reforme legislative pentru reducerea impactului social, cât și control ferm pentru menținerea gradului de colectare și asigurarea unei piețe civilizate”.