România scoate legi în domeniul jocurilor de noroc (ultima a intrat în vigoare pe 28 aprilie) de capul ei, fără o expertiză externă.

Mai exact, fără să țină cont de normele europene care au caracter general.

Deși nu există o legislație comună de respectat pe continent, fiecare țară având libertatea să-și contruiască propriile reglementări, o părere avizată nu strică niciodată.

„Nu a fost notificată Comisia Europeană pe nicio lege”, a punctat recent avocatul Marius Pantea, în dorința de a reclama anomalia.

Finlanda a scris Comisiei pentru că vrea să introducă o cotă unică de impozitare

Ce riscă România?

La un moment dat, legile de la noi s-ar putea bate cap în cap cu prevederile altor țări, fiind o activitate transfrontalieră, și ar putea fi lovite de nulitate.

Cum procedează alții? În dorința de a menține linia impusă de forurile continentale, Finlanda tocmai a cerut OK-ul Europei, când a stabilit reguli noi pentru jocuri.

Țara nordică a impus o cotă uniformă de impozitare de 22%, dar înainte a trimis legea la Bruxelles.

Guvernul Finlandei a notificat Comisia Europeană pentru o propunere de lege având ca subiect reglementarea noul sistem de jocuri de noroc.

Propunerea, primită la 1 noiembrie 2024, are ca scop stabilirea de noi prevederi pentru activitățile de jocuri de noroc, cu scopul de a garanta o piață mai sigură și mai reglementată în Finlanda.

Nordicii introduc abia acum sistemul de licențiere

Noua lege impune ca operarea serviciilor de jocuri de noroc să fie supusă licențierii, sistem implementat în România de un deceniu.

Astfel, activitățile de jocuri de noroc pot fi desfășurate pe baza unei licențe de joc.

În plus, furnizarea de software utilizat în gestionarea serviciilor de jocuri necesită o licență specifică.

Deținătorii de licență trebuie să utilizeze numai software furnizat de licențiații autorizați.

Legea stabilește condițiile de eliberare a licențelor și procedura de aplicare. Licența exclusivă va fi valabilă timp de 10 ani, în timp ce licența de jocuri de noroc și licența de software pentru jocuri de noroc vor avea o durată maximă de 5 ani.

Propunerea include, de asemenea, modificări ale Legii Loteriilor, Legii Impozitului Loteriilor, Legii impozitului pe venit și Codului Penal.

Cota uniformă de impozitare pentru activitățile de jocuri de noroc din Finlanda va fi de 22%. 

Se preconizează că Legea jocurilor de noroc și alte legi propuse vor intra în vigoare între 1 iulie 2026 și 1 ianuarie 2027.

Unele prevederi referitoare la cererea de autorizare și eliberarea licenței vor intra în vigoare deja la începutul anului 2026.