În timp ce, în România, asociațiile de profil iau în calcul să conteste „legea Simonis”, în Letonia, Curtea Constituțională a sancționat autoritățile din capitala Riga pentru anularea licențelor pentru jocuri de noroc.

Asociația Letonă a Afacerilor de Noroc (LSBA) salută decizia luată de Curtea Constituțională în dosarul privind restricțiile privind organizarea jocurilor de noroc pe teritoriul administrativ al capitalei letone Riga și își exprimă „satisfacția pentru victoria statului de drept asupra populismului”.

Comercianții de jocuri de noroc, amintește asociația, au fost nevoiți să apeleze la Curtea Constituțională pentru a contesta legea restrictivă adoptată de Consiliul orașului Riga, care stabilea că este interzisă organizarea de jocuri de noroc în toată capitala, cu excepția cazului în care acestea sunt amplasate în hoteluri de patru sau de cinci stele.

Consiliul Local din Riga decisese să anuleze autorizațiile pentru comercianții de jocuri de noroc, fără a mai aștepta verdictul Curții Constituționale, care a venit astăzi, 10 aprilie.

Curtea a constatat că regula pe care s-au bazat deputații Consiliului orașului Riga nu era în concordanță cu Constituția, iar decizia Curții a intrat în vigoare din momentul semnării.

Prin urmare, Consiliul Orășenesc din Riga ar trebui să revizuiască imediat actele administrative privind anularea licenţelor.

Sentința Curții Constituționale punctează că angajații autorităților locale nu trebuie să se ghideze doar după „conștiința” sau convingerea lor politică, întrucât este necesar să se evalueze ce consecințe juridice și economice are votul, iar chestiunile politice trebuie separate de cele care pot fi decise într-o procedură administrativă și trebuie să fie justificate din punct de vedere juridic.

LSBA speră ca această hotărâre judecătorească să pună capăt retoricii populiste și adoptării de decizii disproporționate în numeroase municipalități letone.

Atâta timp cât legiuitorul permite organizarea jocurilor de noroc pe întreg teritoriul țării și dealerii de jocuri de noroc plătesc o taxă de jocuri de noroc pentru eliberarea licenței de organizare a jocurilor de noroc, autoritățile locale nu au dreptul de a o interzice.