Deși în România nu există o statistică oficială a dependenților de jocuri de noroc, tot mai multe persoane, unele cu mare expunere publică, își înving rușinea și teama că vor fi stigmatizați și își recunosc deschis problema.

Rică Răducanu (76 de ani), participant cu naționalei României la Cupa Mondială de fotbal din Mexic 1970, nu paria pe când era jucător activ, dar viciul l-a atins la bătrânețe. 

Susține că a început să joace la „aparate” ademenit de fostul primar al Capitalei, Viorel Lis, un împătimit al jocurilor de noroc de tip slot machine. Rică Răducanu încasează o pensie de circa 1.800 de lei, de care are grijă soția lui.

„La pariurile sportive nu joc, nu-mi place, iar când eram jucător de fotbal, nici nu aveam voie. Am, însă, altă belea. M-a învățat Viorel Lis cu păcănelele, e ca o boală în oase. Eram consilierul lui și, la sfârșitul programului, îmi zicea: Hai, Rică, să mergem la păcănele! Vă spun, este boală grea, toată lumea mă ceartă.

Eu n-am bani! Mai iei de la unul, de la altul, tot speri să câștigi ceva. Din pensia mea, doar dacă prind ceva, că mi-o ia nevastă-mea. Nu pun mâna pe pensie, ăia sunt bani minați, trebuie să plătim gazele și lumina, astfel, cum să trăim?

Am mai câștigat vreo 1.000 de lei, când se organizează premii pentru cei ca mine, cu bonuri multe. Dar tot acolo îi cheltuiești, se știe! Eu joc cam la două zile, nu mă pot abține”, a declarat Rică Răducanu, potrivit playtech.ro.