Cetățenii din Liechtenstein votează duminică, 29 ianuarie, privind desființarea cazinourilor. În ziua respectivă, rezultatele parțiale vor fi oferite la ora 13.00, urmând ca rezultatele finale să apară în jurul orei 14.00.

Sunt zile pline de așteptare pentru cazinourile din Liechtenstein, care vor afla dacă vor ține ușile deschise în continuare sau vor trebui să pună lacătul. Referendumul care decide abrogarea caselor de jocuri de noroc cheamă la urne 22.000 de cetățeni.

Sondajele arată că frontul pro-cazinou este favorit, cu un procent de 65% dintre alegători în favoarea menținerii lor. Pot apărea însă surprize într-un Principat slab populat, unde o mână de voturi este suficientă să schimbe totul.

Cetățenii din Liechtenstein sunt caracterizați de o rată scăzută a absenteismului și, prin urmare, este de așteptat să meargă mulți oameni la vot.

5 operatori licențiați

Dincolo de procesele de milioane de dolari care vor fi declanșate de actualii operatori licențiați, 5 la număr, sectorul cazinourilor are în prezent 500 de angajați, care și-ar pierde locurile de muncă, în cazul unui vot pro-închidere, a anunțat Asociația Cazinourilor din Liechtenstein.

Operatorii au plătit peste 28 de milioane de franci elvețieni, sub forma de taxe pentru jocurile de noroc în 2021, pe lângă impozitarea obișnuită.

Asociația amintită subliniază că „niciun sector economic din Liechtenstein nu este impozitat la fel de mult precum cazinourile” și că argumentele prohibiționiste valabile pentru cazinouri ar putea fi aplicate și în alte domenii.

„Sunt și comportamente problematice legate de alcool, mâncare, tutun și multe altele. În toate aceste domenii, societatea noastră a optat pentru o abordare liberală, în care individul are responsabilitatea, iar societatea folosește aranjamente de reglementare eficiente, pentru a-i proteja pe cei care nu își îndeplinesc responsabilitățile”, punctează ilideri asociației.