Candidata din partea partidului Podemos propune introducerea contorului de distanță și blocarea licențelor pentru sălile de pariuri. Persoana care vizează șefia comunității Madrid, Alejandra Jacinto, a propus, ieri, punerea în aplicare a unei noi legi pentru jocurile de noroc, după alegerile programate pe 28 mai, dacă reușește să preia comanda orașului.

Într-un act semnat împreună cu candidatul la Consiliul orașului Madrid, Roberto Sotomayor, Jacinto a declarat că noile reguli vor prevedea o distanță minimă de 500 de metri între unitățile de pariuri și centrele frecventate de minori, precum și între localurile în sine.

Estimările sunt că noile reglementări ar determina închiderea a 9 din 10 case de pariuri.

Mai mult, a evidențiat necesitatea adoptării unor măsuri preventive: crearea unui observator al jocurilor de noroc format din asociații și victime ale jocurilor de noroc compulsive.

La rândul său, Sotomayor a subliniat „responsabilitatea de a trata” din partea operatorilor de pariuri. Candidatul susține că tinerii s-au convins „că pariurile sunt un sport” și că acest lucru produce „daune teribile” tinerilor.

Vrea să-i trimită pe tineri în biblioteci

El a descris, de asemenea, faptul că vârsta medie a celor care frecventează aceste săli de jocuri de noroc este de 25 de ani, iar numărul de săli din regiune și din oraș este uriaș: 400 în Madrid, din cele 700 existente în întreaga comunitate.

Sotomayor mai vrea interzicerea completă a publicității pentru jocuri de noroc în toate spațiile municipale, un plan de prevenire și tratament în centrele de sănătate publică și un alt plan de supraveghere și control de inspecție al Poliției Municipale.

Ministrul Drepturilor Sociale și Agendei 2030, Ione Belarra, care a fost și ea prezentă la eveniment, și-a exprimat sprijinul față de Sotomayor în calitate de posibil primar și a declarat că el este singurul capabil să „construiască un oraș în care să trăiască”.

El a susținut că jocurile de noroc nu sunt o problemă sectorială „care îi afectează pe câțiva”, ci mai degrabă un „simptom al unui sistem social bolnav”. Alternative gratuite de petrecere a timpului liber, sporturi în aer liber sau activități în bibliotecile publice, au fost câteva dintre soluțiile ministrului când vine vorba de ținerea tinerilor departe de agențiile de pariuri.

Roberto Sotomayor i-a definit pe președintele și primarul Madridului, José Luis Martínez-Almeida, „sponsori oficiali ai jocurilor de noroc din Madrid” și a adăugat „că nu este o coincidență” că acolo unde „există inegalitate și precaritate” este mai ușor să găsești agenții de pariuri decât o școală de muzică.