Autoritatea olandeză pentru jocuri de noroc a prezentat raportul de monitorizare a jocurilor de noroc online de la începutul anului până în toamna anului 2022. Raportul arată că există 1,3 milioane de conturi de jucători în Țările de Jos. Totodată, 23.000 de persoane sunt înscrise în Cruks, sistemul de auto-excludere.

Raportul oferă o analiză cuprinzătoare a pieței olandeze de jocuri în ceea ce privește rezultatul brut al jocurilor, numărul de conturi de jucători, canalizarea, comportamentul în jocuri, dependența (prevenirea) și publicitatea.

La 1 octombrie 2021, piața jocurilor de noroc online avea în Țările de Jos/Olanda 10 furnizori licențiați. În următoarele 12 luni, alți 12 deținători de licență s-au alăturat. Cei mai noi operatori sunt Goldrun Casino și Betnation.

Furnizorii de jocuri de noroc online pot obține o licență pentru patru tipuri de jocuri de noroc online. Furnizorii pot avea mai multe licențe. Numărul de furnizori cu această licență pe segment este următorul:

19 furnizori care oferă jocuri de cazinou
7 furnizori care oferă jocuri de cazino împotriva altor jucători
14 furnizori care oferă pariuri sportive
8 furnizori care oferă pariuri pe curse de cai

În august, au fost publicate date privind sumele colectate de statul olandez ca taxe pentru jocuri de noroc. Acest lucru a arătat o creștere cu 38 de milioane de euro a impozitului pe jocurile de noroc în primul trimestru al anului 2022, comparativ cu trimestrul precedent. Această creștere poate fi observată și în rezultatul brut al furnizorilor de jocuri online.

În trimestrul al patrulea din 2021, rezultatul brut al jocurilor a fost de 185,5 milioane de euro. Aceasta a crescut la 239 de milioane de euro în primul trimestru al acestui an. În al doilea trimestru din 2022 a mai fost o creștere, dar este o creștere de „doar” 6 milioane de euro, ajungând la 245 de milioane de euro. 

Jocurile de cazinou reprezintă 73% din totalul pieței

Rezultatul brut al furnizorilor de jocuri de noroc online se datorează în principal jocurilor de cazinou precum ruleta și blackjack-ul. Această categorie deține 73% din dimensiunea totală a pieței. Urmează pariurile sportive.

Autoritatea de jocuri de noroc se așteaptă ca această pondere să crească ușor în perioada următoare. Turneele sportive majore precum Cupa Mondială din 2022 pot duce la o creștere a ponderii pariurilor, dar și a valorii rezultatului total brut al jocului.

Jocurile de cazinou în care jucătorii joacă unii împotriva altora, cum ar fi poker și bingo, valorează aproximativ 3 milioane de euro pe lună. Puțin sub 0,2% din rezultatul brut provine din pariurile la curse de cai. Aceasta echivalează cu o medie de 150.000 până la 200.000 EUR pe lună.