Cu ocazia celui de-al treilea an de funcționare al Autorității Germane pentru Jocurile de Noroc, GGL și-a prezentat raportul de activitate pentru 2023.

Pe lângă monitorizarea celor 142 de furnizori legali oficiali incluși pe lista albă, GGL a aprobat 39 de cereri de licențe pentru a opera și organiza jocuri de noroc transfrontaliere în 2023.

Procesarea unei cereri de autorizare este un proces de revizuire foarte lung și amănunțit. Furnizorii trebuie să demonstreze că îndeplinesc toate cerințele stabilite în Tratatul de stat privind jocurile de noroc pentru a asigura protecția jucătorilor.

Membru al Consiliului de Administrație, Ronald Benter a comentat: „Obiectivul legii din 2021 de a asigura tranziția piaței anterior ilegală spre piața legală a fost în mare măsură atins. Majoritatea furnizorilor de jocuri de noroc ilegali sunt acum sub supravegherea GGL și trebuie să respecte cerințe stricte. Oricine nu respectă aceste reguli ar trebui să se aștepte la consecințe de supraveghere, inclusiv revocarea permisului”.

În acest context, Benter a oferit informații despre procedurile actuale de supraveghere împotriva furnizorilor care au încălcat în mod repetat regulile. Așa cum stau lucrurile în prezent, procedurile ar putea duce la măsuri drastice de supraveghere și sancțiuni severe.

Consiliul de  Administrație al GGL a precizat că pedeapsa GGL pentru încălcări asigură condiții echitabile pentru toți furnizorii.

În 2023, GGL s-a ocupat de un total de 438 de cazuri de investigație care implică jocuri de noroc ilicite suspectate sau de publicitate pentru jocurile de noroc ilicite.

Au fost verificate 1.864 de site-uri web și au fost inițiate proceduri de interzicere în 133 de cazuri. În urma audierilor sau interdicțiilor, 63 de furnizori ilegali de jocuri de noroc au încetat să-și ofere serviciile sau agenții de publicitate au încetat să mai facă publicitate.

În 104 dosare, GGL a depus plângeri penale la parchetele competente.

Evoluția pieței în 2023: creștere ușoară a pietei legale, în special în sectorul pariurilor sportive

Față de anul precedent, volumul pieței germane de gaming, măsurat în venituri brute din gaming, a crescut cu 2% și s-a ridicat la 13,7 miliarde de euro. Dintre acestea, 22% (3,0 miliarde de euro) au fost generate de jocurile de noroc online.

În ansamblu, cota de piață a furnizorilor pentru care GGL este responsabil, măsurată în termeni de venituri brute din jocuri de noroc, s-a ridicat la aproximativ 3,5 miliarde de euro în 2023, adică 26% din întreaga piață a jocurilor de noroc.

În sfera de competență a GGL, pariurile sportive reprezintă ponderea cea mai mare, cu un venit brut din jocuri de 1,8 miliarde de euro (inclusiv pariurile pe curse de cai pe internet), ceea ce corespunde unei creșteri de aproximativ 0,4 miliarde de euro față de anul precedent.

Organizatorii jocurilor de sloturi virtuale și pokerului online au obținut venituri brute din jocuri de noroc de 0,4 miliarde de euro în al doilea an complet. Aceasta corespunde unei cote de 3% din piața totală a jocurilor de noroc permisă.

Conform constatărilor GGL, veniturile brute ale pieței de jocuri de noroc neautorizate se ridică la aproximativ 400-600 de milioane de euro. Pentru a sprijini dezbaterea cu privire la măsurarea pieței jocurilor de noroc ilicite cu date științifice, GGL a lansat un studiu în 2023 „pentru a investiga piața neagră și canalizarea jocurilor de noroc pe internet pe baza unui sondaj asupra jucătorilor de jocuri de noroc”.