Departamentul de Reglementare a Jocurilor de Noroc din Republica Cehă, echivalentul ONJN de la noi, a confirmat informația că interzicerea sloturilor în Praga a intrat în vigoare, la aproape patru ani după ce a fost decretată de către autoritățile din capitala țării.

Consiliul orașului Praga a aprobat, în septembrie 2020, interzicerea tuturor jocurilor de noroc tehnice în capitală. Interdicția, care include aparatele de slot, se aplică tuturor spațiilor, chiar dacă unele au licență.

Interdicția la nivel oraș trebuia să intre în vigoare în 2024. Aceasta însemna că locațiile puteau continua să ofere jocuri tehnice până la expirarea licențelor, dintre care cea mai lungă a fost anul acesta.

Slot machines erau încă prezente și operaționale în decembrie. Totuși, surse din Praga spun că scoaterea aparatelor din incintă este o operațiune în curs de la începutul anului. Unii operatori erau încă activi la sfârșitul lunii ianuarie.

Contactat de mass-media pragheză, Departamentul de Reglementare a Jocurilor de Noroc a confirmat că interdicția a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul acesta. Asta înseamnă că locațiile nu mai pot oferi în mod legal jocul de păcănele.

Directorul departamentului, Martin Šabo, a menționat că autoritățile au început să aplice interdicția încă din 2021. Cu toate acestea, sediile care au deținut o licență pe o perioadă extinsă au putut continua să exploateze mașinile în perioada respectivă.

Slot machines sunt legale și accesibile în spațiile licențiate din afara Pragăi. De asemenea, sloturile online sunt accesibile în capitala cehă

Interdicția se aplică doar la aparatele de slot terestre, în timp ce jocurile online sunt încă disponibile în Praga. Totuși, același decret care a dus la interzicerea aparatelor de slot actualizează și regulile privind jocurile de noroc online.

Anterior, site-urile de jocuri de noroc online fără licență erau considerate ilegale doar dacă vizau în mod special jucătorii cehi. Acum, regula a fost actualizată și se referă la orice site web fără licență activ și accesibil în țară. Această modificare a intrat în vigoare la 31 decembrie 2023.

Cu toate acestea, în declarația dată către iGB, Šabo a spus că acesta poate să nu fie sfârșitul schimbărilor din Republica Cehă, referindu-se la o revizuire a Oficiului pentru Protecția Concurenței Economice (ÚOHS), acesta a constatat că decretul „nu este în întregime în conformitate cu normele legale referitoare la dreptul concurenței”.

„Nu putem exclude posibilitatea ca în viitor să apară modificări suplimentare în managementul activităților de jocuri de noroc din Praga, din cauza amenzilor impuse”, a spus Šabo.

În ciuda implementării integrale a interdicției, unele locații au continuat să opereze respectivele mașini. Acest lucru i-a determinat pe oficialii vamali din Praga să ia măsuri. Luna trecută, o anchetă a descoperit o sală de jocuri operată ilegal în Střížkov, în districtul Praga 9 al orașului. Ofițerii au găsit în funcțiune 16 echipamente tehnice de jocuri de noroc.

Au fost ridicate dispozitive tehnice în valoare totală de 1,6 milioane de coroane (53.659 lire sterline/62.867 euro/67.656 dolari), precum și chei de resetare pentru aparate și numerar. Anul trecut, vameșii au efectuat în total 76 de controale, descoperind 14 spații ilegale. În total, au fost ridicate 45 de mașini.

Limita lui Ciolacu

În România, premierul Marcel Ciolacu a promis că nu se lasă până nu va alunga păcănelele din localități cu mai puțin de 15.000 de locuitori, iar asta se va întâmpla în anul electoral 2024. Nimic despre marile orașe.

Păcănelele vor fi legale doar în orașe, urmând să dispară de la sate și din comune, o idee complet opusă cu cea promovată de cehi, care au decis să dea afară sloturile din Praga, pentru a le trimite la extremitățile urbane.

Ideea premierului buzoian părea o premieră, însă realitatea arată că Europa a luat de multă vreme astfel de decizii, cel puțin în ceea ce privește capitalele.

„Nu mă las de ei, să fie foarte clar! Nu mă las de ei! Până nu îmi duc reforma bugetară, până nu modific legislația cu evaziunea fiscală, astea sunt prioritățile României. Poa să urle de mine... Până nu termin cu păcănelele, nu mă las!

În primul rând, le-am luat de 10 ori mai mult. Taxe! Ei toți aveau în Transnistria. De ce credeți că urlă la televizor sau pe TikTok? Dacă avea în Transnistria și plătea 0,5-1. Restul... Toată lumea în acest moment au sediul fiscal și social în România. (neclar) Toate servele erau și vor fi la jocurile de noroc.

Să se organizeze cei cu păcănelele. Dar ce, eu, stat, sunt obligat să... Eu cred minciunile alea? Domnule, aducem bani (n.r. - la Buget), 1,6 miliarde. Stați, domnule! Luați-vă banii înapoi,  n-am nevoie de ei! Sunt bani pe nenorocirea oamenilor! N-am nevoie de banii lor! Banii se întorc, omul se duce cu ei la familie și la copii și se întorc banii oricum în economie. Domnule, nu înțelegem că dependența de jocuri de noroc este precum alcoolismul, precum drogurile?

Ăsta este adevărul. Noi nu vorbim de cei care joacă în anumite limite de distracție, cei care joacă ocazional, cei care joacă experimental... Noi vorbim de dependență, de oameni care și-au nenorocit familiile, viețile, de oameni care s-au sinucis!

Sub 15.000 de locuitori nu au ce căuta păcănele

Ce să facă la comune? Nu va mai fi nicio păcănea în localități sub 15.000 de locuitori. Știți ce înseamnă asta? 3.000 de localități din România. Mai rămân cred că vreo 170 de localități unde vor exista niște... Peste tot în lumea civilizată există reguli.

Vrei să joci online? Foarte bine! Joci online, dar ai sediul fiscal în România și te impozitez pe tot. În momentul în care serverul este la agenție și ai sediul fiscal, te impozitez pe ei! Joci pe Internet? Eu nu pot să intervin, dar nu pot copilul de la școală... pe toată strada să fie 5 cazinouri. Ai voie în hoteluri, categoric, e peste tot în lume. Ai intrare separată... Vedeți amărâtul că intră în cazinouri?

În acest moment, iar președintele Camerei (n.r. - Deputaților) m-a informat în seara asta, au început dezbaterile... E și normal, asta înseamnă Parlament. Ai dezbateri și cu cei din lumea jocurilor de noroc, și cu ONG-uri, și cu păgubiții... Și vom scoate o lege rapid.

Dar, eu am propus foarte clar, sub 15.000 de locuitori nu au ce căuta păcănele. Ce fiscalizare, ce... Ai câte un aparat... Bea, săracul... vine de la serviciu, bea trei țuici și o bere și se apucă și pierde tot salariul la păcănele”, a vituperat prim-ministrul țării.