Parlamentul ucrainean a votat pentru desființarea Comisiei de Reglementare a Jocurilor de Noroc, KRAIL, instituție care joacă rolul ONJN-ul românesc în țara lovită de război.
Un proiect de lege a pornit de la o petiție a unui soldat care a ajuns la peste 25.000 de semnături și care necesită examinare prezidențială.
Lipsesc a doua lectură în Parlament și semnătura președintelui Volodimir Zelenski.
Rada Supremă, Parlamentul ucrainean, a votat desființarea definitivă a Comisiei pentru Reglementarea Jocurilor de Noroc și Loteriilor, KRAIL.
Un proiect care, dacă va deveni lege, așa cum se anunță, ar aduce o schimbare semnificativă în modul în care sunt reglementate jocurile de noroc în această țară.
Mulți oameni cred că impactul jocurilor asupra societății ucrainene pe timp de război are un efect negativ în primul rând asupra soldaților.
De altfel, la sfârșitul lunii martie, militarul Pavlo Petricenko, din Brigada 59, a lansat o petiție care a fost apoi publicată pe site-ul biroului președintelui în ultima săptămână a lunii martie.
În Ucraina, orice petiție cu peste 25.000 de semnături necesită automat examinare prezidențială și, în acest caz, în câteva ore de la lansare, s-a ajuns la 26.041 de semnături.
La scurt timp, mai exact pe 2 aprilie, președintele a anunțat un plan de restricții, în obișnuitul său discurs de fiecare seară.
Atribuțiile, preluate de Ministerul Transformării Digitale
De mai bine de un an, există o opoziție continuă față de modul în care industria jocurilor de noroc din Ucraina a fost reglementată.
În mai 2023, viceprim-ministrul Mihailo Fedorov a prezentat un proiect de lege care propunea dizolvarea KRAIL-ului.
Fedorov s-a referit la faptul că, în calitate de organ compus dintr-un președinte și șase 6 membri, ședințele erau valabile doar dacă erau prezenți 5 membri, condiție necesară pentru acordarea licențelor.
Problema a apărut când țara a fost invadată de armata rusă și unii membri ai comisiei au fost chemați să servească în armată.
Prin urmare, proiectul de lege, dacă va trece cu semnătura finală a președintelui Zelenski, va include și interzicerea publicității, precum și măsuri suplimentare de control.
Deși jocurile online au fost interzise oficial în Ucraina din 2009, au fost reglementate din nou în iulie 2020. Cu toate acestea, guvernul a încercat recent să suprime jocurile ilegale din țară.
După dizolvarea KRAIL, rolul de reglementator al pieței va fi transferat către Ministerul Transformării Digitale.
Citește și:
Zelenski deschide o anchetă privind răspândirea jocurilor de noroc online în rândul forțelor militare
Rusia continuă să furnizeze gaz ieftin Ucrainei și UE - investigație mass-media în care este implicat Valentin Pocora
Jocurile de noroc din Ucraina produc bani pentru a alimenta frontul anti-Rusia. Dar, există o problemă: apelul operatorilor
Comisia ucraineană pentru jocuri de noroc sprijină aderarea țării la UE