Contact
Network Advertising & Media SRL

Bdul. Iancu de Hunedoara, Nr. 25, Sector 1
București, România

Nu toată lumea este pregătită să înfrunte ceea ce vine, după ce își agață ghetele-n cui. O spune deschis Danny Murphy, 44 de ani, fost internațional englez și fost jucător emblematic la echipa Liverpool. Murphy și-a povestit drama retragerii din fotbal: „Am băut, am luat droguri și am jucat la pariuri, mulți nu își dau seama...”. Pariuri sportive au fost refugiul bolnav al britanicului.

Retragerea este momentul din viața unui fotbalist care marchează închiderea unei etape. Există un „înainte” și un „după” în fotbal, iar nu toată lumea este pregătită să înfrunte viitorul nesigur.

O spune franc Danny Murphy, fost la Liverpool, Tottenham și cu 10 apariții la naționala Angliei. Într-o mărturisire deschisă pentru publicația „Daily Mail”, fostul mijlocaș a povestit că retragerea a reprezentat pentru el o problemă uriașă:

„Mi-a plăcut în primii doi ani după ce m-am „pensionat”, în 2013: am jucat golf, am apărut la televizor și am plecat în vacanță cu familia. Dar ceea ce s-a întâmplat apoi m-a lovit în plin, ca o lovitură de ciocan. Când mi-am dat seama că nu voi mai juca fotbal toată viața și că mi-am pierdut majoritatea economiilor, am căzut în depresie, lucru de care nu voiam să-mi dau seama atunci.

În acea perioadă îngrozitoare, care a durat un an, tot ce am făcut a fost beau, să mă droghez și să pariez. Căsnicia mea s-a destrămat, m-am certat cu familia și cu prietenii. Am fost izolat. Așa am început să ies mai mult în oraș, continuând să beau și să pariez. Activitățile care ar fi trebuit să mă pună în contact cu oamenii, de fapt, m-au izolat și mai mult.

Știu că mulți foști fotbaliști au aceste probleme de mult timp, unii au încercat chiar să se sinucidă”.

Șocul pierderii privilegiilor de fotbalist

Murphy a povestit ce tip de probleme l-au tulburat. „Să părăsești fotbalul te privează de o plasă de siguranță pe care ai avut-o mereu. Când ești jucător de la Liverpool, Tottenham, la echipa națională, ai în preajmă mulți oameni care te pot ajuta. Este cineva bolnav acasă? Clubul îți trimite un doctor. Ai nevoie de bilete, pentru a merge la un concert? Se rezolvă. Unii fotbaliști au la dispoziție oameni care fac inclusiv drumuri pentru cumpărarea unei mașini sau rezervarea vacanțelor.

Când pleci din fotbal, ești mult mai puțin capabil decât o persoană de vârsta ta, pentru a înfrunta lucrurile normale care se întâmplă în viață. Asta pentru că, până în acel moment, ai fost privilegiat.

Atunci când ești fotbalist, ziua este organizată de alții. Știi când trebuie să te antrenezi, când ai să joci, cu ce trebuie să te îmbraci, ce ai de mâncat. Trezirea bruscă dimineața și nevoia să găsești ceva care să te țină ocupat și să te motiveze nu sunt ușor de găsit”, a încheiat Murphy.