Subiectul Parimatch, companie care și-a depus recent dosar de licențiere la ONJN, agită spiritele pe piața jocurilor de noroc. Operatorul se află pe lista neagră a ONJN cu site-ul parimatch.com, dar cere licența pentru site-ul parimatch.ro, având și acționariat schimbat.

În timp ce unii operatori n-au primit licența pe o firmă care a apucat să intre pe „lista neagră”, există un caz care face excepție. Este vorba despre Favbet, care se află pe black list a ONJN cu portalul favbet.com (numărul 634 pe tabelul interzișilor), dar funcționează liniștită în acest moment cu favbet.ro, unde se poate paria nestingherit folosind un IP din România (foto jos).

„Legea nu s-a schimbat. Fie că ai domeniul în .ro, .com, .ru sau în oricare altă țară, a rămas valabilă prevederea că nu poți lua licența dacă ai același nume și aceeași platformă cu care ai intrat pe lista neagră.

Până nu-și schimbă numele și platforma, Parimatch nu poate lua licența în România... Uitați-vă la GGPoker, care este top 3 firme de poker din lume. N-a putut primi licența pe brandul GGPoker.

A luat licența pe PlayGG. Apar în România cu PlayGG, așa că nu poate fi altfel pentru Parimatch, indiferent cine conduce ONJN-ul și ce dispoziții primește el din alte zone de influență”, spune un personaj din lumea jocurilor de noroc.

A achitat din urmă și poate merge mai departe

Cazul Favbet este însă diferit: „Favbet a fost în lista cu firmele care au beneficiat cu amnistia fiscală și penală, la un loc cu Pokerstars, cu Unibet și cu alții care au fost atunci beneficiari. Au făcut audit, au plătit ce aveau de plătit statului român începând cu 2010 și până în 2015, când au funcționat la gri.

Au declarat jucătorii și au beneficiat de amnistia fiscală și penală. Parimatch nu este într-un astfel de caz. Favbet și-a plătit din spate ce avea de achitat pentru perioada în care când a funcționat la gri.

De vină este ONJN, care n-a scos favbet.com de pe lista neagră. Când au acceptat jucători din România, cei de la Favbet au făcut-o utilizând favbet.com. Pe site-ul ăsta au operat și pe el au plătit datoriie. Acum și-au dorit un domeniu .ro, căci pe online, toți și-au făcut site-uri de România”, afirmă un avocat din oficiu al Favbet.

Îl plătea regește pe Mutu

Favbet a pătruns în forță pe piața românească, având „spate” puternic. Atât de puternic încât a convins un nume mare să i se alăture. Pe 28 octombrie 2020, Adrian Mutu, actual antrenor la Rapid, semna un contract de imagine cu Favbet, scria un advertorial apărut în Prosport, la vremea respectivă.

Golgheterul all-time al naționalei de fotbal a României devenea ambasador al operatorului de pariuri și jocuri de noroc și încasa o sumă de invidiat: 15.000 de euro pe lună, spun surse care au văzut contractul dintre părți.

Asta în condițiile în care, la prim-divizionara FC Universitatea Craiova, Adrian Mutu primea, ca antrenor, 10.000 de euro lunar de la familia Mititelu.