Studiile făcute de specialiști arată că relațiile dintre joc și sănătate afectează dispoziția (depresia și anxietatea) și pe comportamentele (consumul de alcool și fumatul).

 

JOCUL SI DEPRESIA

Jocurile de noroc pot avea un impact asupra dispoziției, chiar și în momente în care oamenii nu sunt implicați în activități propriu-zise. Cum afectează jocurile de noroc starea de spirit?

Pierderile economice pot provoca o stare proastă, datorită efectelor negative asupra relațiilor cu ceilalți, dar și cu sine, pentru dezamăgire, pierderea stimei de sine, sentimente de rușine și vinovăție.

Mulți jucători declară că se simt „jos”. Acest lucru poate însemna multe lucruri, de la a te simți deprimat la a te simți foarte rău.

Semnele depresiei pot include:

@ Iritabilitate și frustrare în creștere

@ Pierderea interesului pentru alte activități și în compania prietenilor

@ Starea de oboseală și inutilitate

Studii recente au arătat că persoanele cu probleme de joc trec foarte des prin momente de depresie mai mult sau mai puțin severă. Cu toate acestea, legătura dintre dispoziție și joc nu este întotdeauna unilaterală. De exemplu, sentimentul „jos” sau singuratic poate crește riscul ca oamenii să se dezvolte sau să-și mărească problemele cu jocurile de noroc, deoarece oamenii pot folosi jocurile de noroc ca pauză sau pot scăpa de sentimente și situații negative. Dar, în același timp jocul poate fi o modalitate de a se „înveseli” sau de a te simți în contact cu alte persoane.

Starea de spirit negativă a unei persoane poate crește riscul ca aceasta să se joace din ce în ce mai mult; în plus, jocurile de noroc în sine pot masca o stare depresivă subiacentă.

Este important să recunoașteți și să înțelegeți atât aspectele esențiale ale dispoziției voastre, cât și comportamentul dvs. la jocuri de noroc.

De exemplu, dacă sunteți conștient că jucați pentru că vă simțiți singur, va fi important să luați în considerare ambele aspecte pentru a decide asupra unui plan de acțiune pentru a recâștiga controlul asupra vieții voastre.

Vorbește cu cineva în care ai încredere și despre care știi că îți va asculta preocupările

Discuția cu un psiholog/psihiatru vă poate ajuta să explorați câteva opțiuni și să vă gândiți la ce doriți să faceți.

 

JOCUL ȘI ALCOOLUL

Jocul și băutul sunt două activități legale în țara noastră și mulți oameni cred că sunt două modalități bune de distracție și de a fi împreună.

Pentru unii, acest lucru este real, dar pentru mulți alții, atât jocurile de noroc, cât și consumul de alcool riscă să devină probleme serioase.

Alcoolul scade controlul asupra comportamentului cuiva, deci este probabil ca persoanele care beau în timp ce joacă jocuri de noroc să aibă mai nevoie de mai multă băutură, să cheltuiască mai mulți bani pentru jocuri de noroc, să rămână pe locul de joc mai mult decât intenționează, să experimenteze schimbări de dispoziție și comportament ca urmare a consumului de alcool și a jocului.

Multe săli de jocuri de noroc servesc alcool, chiar și gratuit. Te joci acasă în fața computerului și ai la dispoziție alcool? Ambele sunt situații în care riști să pierzi controlul asupra jocului. Unii jucători spun că atunci când sunt în fața mașinii își pierd simțul timpului și își spun că totul este în regulă, chiar și atunci când nu este deloc.

Cercetările sugerează că există o relație între alcool și stilurile de joc mai riscante, în special pentru jucătorii cu probleme.

Băutul și jocul pot deveni obiceiuri, iar unii oameni simt că pot ține situația sub control.

Ambele activități vă pot face să vă simțiți bine la început, dar consecințele pot fi dăunătoare.

 

Semnele că alcoolul devine o problemă pot include:

@ Certuri dese

@ Goluri și scurgeri de memorie

@ Probleme de relație din cauza alcoolului

@ Nevoia de a bea în fiecare zi

Băut compulsiv și necontrolat

@ Îndepărtarea de alte activități, studiu sau alte angajamente, deoarece programul este modificat de alcool.

Unii beau mult în fiecare zi, iar alții pot merge fără să bea timp îndelungat, doar pentru a consuma cantități mari de alcool într-o singură ocazie. Ambele comportamente trebuie considerate problematice și susceptibile de a pune o persoană în pericol.

 

JOCUL ȘI ANXIETATEA

Uneori, persoanele care sunt deja anxioase folosesc jocurile de noroc pentru a reduce stresul.

Chiar și jocul, ca și alte comportamente potențial dăunătoare, poate da senzația de ușurare atunci când îl practici, deoarece îți permite să te distragi și să te înstrăinezi. Cu toate acestea, este o strategie care poate duce la anxietate și incertitudine mai mari.

Pot exista semne de anxietate:

 

@ Insomnie

@ Iritabilitate

@ Palpitații cardiace

@ Transpirație la mâini

@ Te simți scăpat de sub control

@ Simțirea fricii

@ "Fluturasi în stomac"

@ Gânduri recurente nedorite

 

JOCUL ȘI FUMATUL

Mulți dintre cei care se joacă sunt și fumători, deși fumatul este interzis, de ceva timp, în locurile publice.

Fumatul poate fi relaxant, iar unii jucători cred că fumatul îi ajută să se simtă mai bine, în special în perioadele de stres. Cu toate acestea, îngrijorările legate de jocurile de noroc și relațiile cu persoane apropiate duc uneori la mai mult fumat.

Este probabil ca, cu cât investiți mai mult timp și bani în joc, cu atât fumați mai multe țigări.

Începeți să urmăriți obiceiurile de jocuri de noroc și fumat. S-ar putea ca atunci când cheltuiți mai mulți bani decât vă așteptați să vă simțiți stresați și să fumați mai mult.

Gândește-te cât fumezi și când. Notează-l în jurnalul tău și verifică-l din când în când.

Dacă jucați online, lăsați țigările în altă parte a casei.

Mergând la plimbare, exercițiul fizic, chiar și într-o mică măsură, reduce dorința de a fuma.