Interdicția publicității pentru jocuri de noroc nu va intra în vigoare înainte de martie 2023. Ministrul olandez Franc Weerwind a participat la o întâlnire cu operatorii de jocuri de noroc și cu experți, ocazie cu care a discutat despre inițiativele care vor fi luate în domeniul combaterii dependenței.

Ministrul a anunțat că 1 ianuarie este un termen prea apropiat, deoarece legea nu a fost încă aprobată de Consiliul de Stat, Camera Reprezentanților și de Senat. Sfârșitul lunii martie 2023 este termenul cel mai probabil, potrivit ministrului.

În timpul dezbaterii a luat cuvântul și ministrul Protecției Legale, Franc Weerwind. Acesta a reiterat obiectivul Legii privind jocurile de noroc la distanță, acela de a ghida oamenii de la oferta ilegală la oferta licențiată. Primele rezultate sunt pozitive, cu un procent de direcționare cuprins între 70% și 85%.

Ministrul a lăudat faptul că industria își asumă responsabilitățile cu o serie de măsuri de autoreglementare. Cu toate acestea, a menționat că acest lucru nu i-a schimbat impresia că a luat decizia corectă de a institui o interdicție de publicitate timp de un an, așa cum se arată în moțiunea adoptată de Parlament.

Decizia de modificare mai trebuie să treacă la Consiliul de Stat pentru un aviz și, de obicei, procedurile durează circa trei luni.

Asociațiile reclamă lipsa argumentelor juridice

Ministrul este de părere că măsura este urgentă, dar nu crede că procedura ar trebui finalizată prea repede. „Interdicția nu poate fi introdusă până la finalizarea procesului”, a repetat el. Ministrul nu a detaliat reacțiile a două asociații comerciale care au definit interdicția drept nesustenabilă din punct de vedere juridic.

În orice caz, Weerwind a adresat un „apel moral” tuturor jucătorilor din sector, pentru a aborda în mod responsabil faza Cupei Mondiale din Qatar (20 noiembrie - 18 decembrie, perioadă în care interzicerea publicității nedirecționate nu a fost încă introdusă. A amenințat că Autoritatea de Jocuri nu va întârzia să ia măsuri, dacă regulile nu vor fi respectate. 

Teama de un tsunami cu reclame la jocuri de noroc la televizor în timpul Cupei Mondiale din Qatar nu pare pe deplin justificată. Ultimele meciuri se vor încheia la ora 21:45, în Olanda. Cum industria a fost de acord să nu difuzeze reclame de pariuri la televizor înainte de ora 22:00, casele de pariuri vor fi oricum prezente la TV abia după ora respectivă.