6.000 de ogari socotiți „inutili” pentru curse de câini sunt uciși anual în Irlanda. Legislația s-a schimbat, iar împușcarea unui ogar a devenit o crimă în această țară.

În Irlanda a devenit o infracțiune să ucizi un ogar considerat „inutil” pentru curse. Ministrul Agriculturii a aprobat o lege care prevede că orice individ care ucide un ogar este tras la răspundere pentru o astfel de infracțiune și este pedepsit cu amendă de până la 5.000 de euro sau 6 luni de închisoare.

Propunerea de lege și ulterioara decizie de aprobare a ministrului Agriculturii s-a născut pentru a contracara un fenomen care are o răspândire considerabilă. În Irlanda, în fiecare an, conform ultimelor estimări, aproximativ 6.000 de câini ogar sunt uciși, mulți dintre ei doar pentru că nu sunt considerați potriviți să participe la cursele de câini care generează o cifră de afaceri importantă în industria pariurilor și a jocurilor de noroc.

Pentru a face acest lucru, mulți dintre proprietari nu recurg la eutanasiere, care costă aproximativ 80 de euro la un medic veterinar, ci se adresează oamenilor obișnuiți, adesea muncitori în abatoare, care, în schimbul a 10-35 euro, ucid animalul cu o împușcătură în cap. O metodă crudă, dar foarte economică pentru cei care văd în animalul cu patru picioare o sursă de profit.

Acte de cruzime

Irish Greyhound Board (IGB) a contestat numărul de sacrificări anuale și subliniază intervenția mișcării în favoarea animalelor: „Nu mai este acceptabil ca un ogar sănătos să fie sacrificat. Acesta este ideea - a declarat Nyhan, președintele IGB pentru The Times -. Acum, alocăm 50% din totalul taxelor de sponsorizare, 10% din veniturile provenite din catering și 5% din totalul veniturilor într-un fond pentru îngrijirea și bunăstarea tuturor ogarilor, de la naștere până la deces”.

„Legea ar trebui extinsă la toți câinii, nu numai la ogari. Există o pondere de ogari niciodată înregistrați de proprietarii respectivi și ogari ale căror urechi sunt tăiate sau arse cu acid, pentru a li se face imposibilă identificarea. Toți câinii trebuie protejați în mod egal”, reclamă asociațiile.

În Irlanda este vizată interzicerea definitivă a cursele de ogari, recunoscută ca o industrie crudă, incompatibilă cu bunăstarea câinilor și anacronică, care se bazează pe fonduri publice uriașe, dăunătoare atât pentru câini, cât și pentru societatea civilă, deoarece se bazează pe jocurile de noroc care distrug viețile indivizilor și a unor familii întregi.