Recomandarea a venit de la Comitetul de Trezorerie, tocmai pentru că tranzacționarea de criptomonede nu este supusă unor dispoziții legale precise. Însă, pentru ca Guvernul să trateze criptomonedele ca jocuri de noroc ar crea o nealiniere a reglementărilor între Regatul Unit și alte jurisdicții la nivel mondial.

Guvernul Regatului Unit nu este de acord cu recomandarea Comitetului de Trezorerie de a recunoaște tranzacționarea cu criptomonede cu jocurile de noroc și își reiterează intenția de a reglementa comerțul cu amănuntul al criptoactivelor negarantate ca serviciu financiar.

Faptul că au existat puncte de vedere diferite între Guvernul țării și Comitetul restrâns al Trezoreriei, un organism interparlamentar format din membri ai diferitelor partide, nu este nimic nou.

Comitetul a răspuns deja Guvernului, organism care pretindea o reglementare a tranzacționării criptomonede ca serviciu financiar - în luna mai anul trecut, exprimându-și îngrijorarea legată de faptul că „reglementarea tranzacționării cu criptomonede ca serviciu financiar ar crea un efect de „fum și oglindă”, făcând consumatorii să creadă că această activitate este sigură, când, în realitate, nu este”.

Marea vulnerabilitate: criptomonedele nu sunt susținute de un activ subiacent

Criptoactivele neacoperite (așa-numitele criptomonede) nu sunt susținute de niciun activ subiacent. Ele sunt cea mai importantă formă de criptografie, Bitcoin și Ether doar reprezentând două treimi din toate criptoactivele. Este o lume nouă și interesantă, dar care, având în vedere volatilitatea prețurilor și riscul ridicat de pierderi, potrivit Comitetului, seamănă mai mult cu jocurile de noroc decât cu un serviciu financiar și ar trebui reglementată ca atare.

Membrii parlamentari ai Comisiei recunosc că tehnologiile care stau la baza criptomonedelor pot beneficia de serviciile financiare, în special pentru tranzacțiile și plățile transfrontaliere din țările mai puțin dezvoltate, și au cerut guvernului și autorităților de reglementare să țină la curent cu evoluțiile, astfel încât inovațiile potențial productive să nu fie constrânse în mod nejustificat.

Referindu-se la recenta prăbușire a FTX (noiembrie trecută), secretarul economic al Trezoreriei, Andrew Griffith, spune că ceea ce a dus la dispariția schimbului de criptomonede, cum ar fi amestecul de active, lipsa guvernanței corporative și conflictele de interese, probabil că nu ar fi apărut dacă ar fi fost abordat de un sistem reglementat, în genul jocurilor de noroc.

„Un sistem de reglementare a jocurilor de noroc, în sine, este puțin probabil să abordeze acești factori de risc”, afirmă Trezoreria în răspunsul său.

Totuși, orice cadru de reglementare pentru criptomonede din Marea Britanie ar trebui să fie în concordanță cu standardele internaționale. Prin alinierea la recomandările globale, ar evita fragmentarea și arbitrajul de reglementare și ar oferi claritate atât consumatorilor, cât și companiilor cripto.