Face vâlvă cazul unei școli chineze în care directorul confiscă telefoanele mobile ale elevilor prinși jucând jocuri, distrugând dispozitivul într-o ceremonie publică „educativă”. Se întâmplă în China, într-o școală gimnazială din Lishui, în provincia Zhejiang.

Conform site-ului Orizzontescuola, elevii de gimnaziu trebuie să-și predea telefoanele mobile în fiecare dimineață când intră în școală, dispozitivele fiind păstrate în siguranță de către administrația școlii într-un seif și returnate abia la sfârșitul lecțiilor.

Până aici, nimic ciudat, în condițiile în care astfel de metode sunt aplicate în mai multe unități de învățământ din Europa și nu numai. 

Dar, în școlile chineze s-a mers mai departe, iar pedeapsa pentru elevii care încalcă regula se dovedește a fi foarte severă. Dacă un elev nu predă telefonul la intrare și este prins ulterior cu dispozitivul în mână, personalul școlii confiscă telefonul și îl predă directorului.

Conducătorul școlii, organizând o ceremonie publică care are rol de lecție pentru ceilalți elevi, distruge dispozitivul (deși nu se cunoaște în ce fel).

După cum relatează portalul italian amintit, specializat în știri școlare, care însă nu citează sursa, directorul școlii chineze a declarat că această măsură a fost adoptată pentru a îmbunătăți concentrarea elevilor și pentru a preveni distrarea acestora de jocuri video și de rețele de socializare.

Regula impusă de școală, în special cea referitoare la cazurile cele mai extreme, a stârnit reacții contrare în rândul părinților copiilor: dacă unii sunt de acord cu constatarea școlii că distrugerea telefonului mobil al copilului lor este o modalitate eficientă pentru a-i educa pe copii și pentru a-i împiedica să piardă timp prețios cu rețelele de socializare și cu jocurile video, alți părinți consideră distrugerea telefonului mobil o soluție prea dură, crudă și poate contraproductivă.

Momentan, nu se cunosc cazuri de alte școli care să fi adoptat soluții similare. 

Au existat și alte operațiuni, cum ar fi cea aleasă de Institutul de Tehnologie Anhui Suzhou, în provincia estică chineză Anhui, care a scos prizele de curent din cămine, pentru a împiedica studenții să-și petreacă noaptea jucând jocuri sau pierzând timp pe rețelele de socializare. Protestele studențești au fost inutile, având loc inclusiv acte de vandalism.

Autoritățile spun că vor să protejeze vederea tinerilor, să le îmbunătățească concentrarea și să prevină dependența de internet. Încă din 2021, școlile au fost încurajate să găsească alte modalități decât telefoanele mobile, pentru ca părinții să comunice cu copiii în timpul școlii.

Potrivit organismului de stat China Internet Network Information Center, marea majoritate a copiilor și adolescenților din China accesează internetul prin intermediul smartphone-ului lor: o statistică recentă spune că 74% dintre copiii sub 18 ani.

Astfel, în august anul trecut, autoritatea de reglementare a spațiului cibernetic din China a anunțat o propunere transmisă principalilor producători de telefoane mobile de a include un „mod limitat” în dispozitive, pentru a limita utilizarea de către minori (sub 18 ani) la maximum două ore pe zi.

O cerere a cărei prezentare a fost accelerată după răspândirea pe rețelele de socializare chineze a videoclipului unui băiat de 13 ani din Guangxi care și-a amenințat tatăl cu un satâr după ce i-a luat telefonul pentru că a petrecut prea mult timp pe net. Pentru milioane de chinezi, incidentul a devenit un exemplu extrem al pericolelor dependenței de ecrane care afectează tinerii chinezi.

Guvernul președintelui Xi Jinping a spus în mod repetat că tinerii sunt cruciali pentru dezvoltarea Chinei, iar autoritățile au introdus deja măsuri pentru a reglementa dependența tinerilor de tehnologie, cum ar fi limitarea timpului în care copiii pot juca jocuri video.

Decizia guvernului a dus la o prăbușire a acțiunilor pentru cei mai mari producători de smartphone-uri din lume, în special pentru cei legați de piața chineză, așa cum a fost și pentru producătorii de jocuri video când un oficial chinez (forțat ulterior să demisioneze) a anunțat o nouă înăsprire a pieței.