Michael Jordan, cel mai mare baschetbalist al lumii din toate timpurile, a împlinit astăzi vârsta de 60 de ani.

Poveștile despre jocuri de noroc pe care le practica cel poreclit „Air” au intrat în legendă. El a spus mereu că totul a fost recreațional, că adora adrenalina și competitivitatea, dar mulți l-au acuzat că este un împătimit al jocurilor de noroc.

A fost implicat în câteva scandaluri notorii, chiar dacă s-a dorit mușamalizarea lor, într-o epocă în care Internetul nu se născuse.

Surprins în câteva rânduri în cazinouri, mai ales la ore matinale, MJ a fost în centrul unui scandal uriaș în 1991, după ce a câștigat finala NBA. Nu a mers la Casa Albă, ci a plecat să parieze cu dealerul de droguri James „Slim Bouler, care a fost ulterior arestat sub mai multe acuzații, inclusiv spălare de bani.

Oamenii legii au descoperit un cec în valoare de 57.000 de dolari semnat de Jordan pentru Bouler, suma reprezentând o datorie de la jocurile de noroc. Peste ani, o caste intitulată „Michael și Eu”, scrisă de Richard Esquinas, un împătimit al jocurilor de noroc, îl descrie pe Jordan un „dependent” de pariuri.

Paria sute de mii de dolari

Acesta a notat că Jordan îi datora 1,2 milioane de dolari, în urma unor pariuri pierdute la meciurile de golf. Ulterior, Esquinas s-a mulțumit doar cu 300.000 de dolari din partea superstarului.

„Eu cu ai mei jucam pe câteva sute de dolari la fiecare gaută, la golf. Michael juca și pentru 100.000 de dolari sau chiar mai mult. La un moment dat, era atât de concentrat, mi-a zis să mă dau din calea lui. L-am întrebat cât a pariat, m-a șocat: „300.000 de dolari”, povestea Charles Barkley, fost rival al lui Jordan cu Phoenix Suns, dar și coleg în Dream Team-ul Barcelona 1992.

Cea mai mare teorie a conspirației legată de Jordan este cea legată de subiectul viciului jocurilor de noroc, care l-ar fi forțat să se retragă între 1993 și 1995. Motivul oficial declarat a fost moartea tatălui său, ucis de doi tineri. S-a speculat că șeful NBA, David Stern, un apropiat, i-ar fi sugerat să se retragă, pentru a nu fi susendat de Asociație din cauza problemelor cu jocurile de noroc. MJ a fost investigat de NBA că paria pe meciurile de bachet. El s-a apărat spunând că paria doar pe meciurile personale, de golf. Ancheta l-a exonerat de orice acuzație, dar suspiciunile au rămas.

„Jocurile de noroc? Sunt un hobby. Dacă aveam probleme, îmi vindeam casa, muream de foame, îmi vindeam ceasul, inele de campion, soția m-ar fi părăsit sau ar fi murit de foame copiii mei... Nu am o problemă. Este o problemă competițională, atât”, declara Jordan în 1993.