Revenirea pandemiei și a lockdown-urilor în cele patru puncte cardinale ale Chinei a reprezentat o combinație nefericită pentru Macao, poreclit Las Vegas-ul Estului, care și-a văzut veniturile de pe urma cazinourilor, principala sursă de încasări, scăzând cu 56%.

În martie s-a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni. Datele au fost comunicate de Biroul de Inspecție și Coordonare a Jocurilor de Noroc: veniturile brute ale caselor de jocuri de noroc în luna trecută au fost egale cu 3,67 miliarde patacas (455 milioane dolari). Niciodată nu a fost atât de rău din septembrie 2020. Semnul minus ajunge în dreptul cifrei 86(%), comparativ cu perioada pre-pandemică, adică anul 2019.

Înfiptată într-un colț de coastă stâncoasă, cu fața spre Marea Chinei de Sud, această China în miniatură care a fost cândva o colonie portugheză. Acum, este singurul paradis al jocurilor de noroc. Majoritatea vizitatorilor provin din China continentală. Problemele au început când regiunea Shenzhen s-a închis, fiind redeschisă abia recent, iar Shanghai a intrat recent în lockdown. În acest moment, carantina din 80 de orașe chineze este încă în vigoare.

În Macao, în puțin peste 30 de kilometri pătrați locuiesc nici 700 de mii de oameni. Iar zona este împânzită de 41 de mega-cazinouri. În 2019, veniturile zilnice erau de 100 de milioane de dolari.

Colonie portugheză de mai bine de 500 de ani, chiar și după revenirea sub controlul Beijingului în 1999, orașul și-a păstrat tradițiile „libertine”. Simbol pentru corupție, crimă organizată, spălare de bani. Uneori, este destinația oficialilor din Partidul Comunist căzuți în dizgrație și aterizați aici cu servietele pline cu bani publici, dar întorși acasă cu buzunarele goale, după ce au fost „mulși” la masa de joc.