Parlamentul lituanian se pregătește să voteze interzicerea jocurilor de noroc pentru persoanele cu vârsta mai mică de 21 de ani, care deocamdată se aplică doar cazinourilor terestre și online.

Seimas, adică Parlamentul din țara baltică, a primit un nou proiect de lege care urmărește să mărească limita de vârstă minimă pentru toate disciplinele de jocuri de noroc (fizice și online) la 21 de ani, față de cei 18 ani, cât este limita actuală.

După cum se detaliază în agenda 2024 a Seimas, parlamentarii lituanieni vor vota dacă să stabilească o nouă limită de vârstă pentru jocurile de noroc la 21 de ani, cu scopul de a implementa noi restricții și cerințe de identitate până în iulie anul acesta.

Propunerea este sponsorizată de deputatul Jurgita Sejonienė a Partidului Uniunea Patriei (Creștin-Democrați), conform căruia limitele de vârstă ar fi trebuit să fie ridicate mai devreme, ca parte a faptului că guvern face tot mai restrictive legile jocurilor de noroc.

Loteria Națională este exceptată

Propunerea privind limita de vârstă a fost supusă rapid la vot în Seimas, deoarece Sejonienė și Partidul Uniunea Patriei au obținut aprobarea inițială unanimă pentru trecerea în lege a unei noi limite de vârstă pentru jocurile de noroc.

Modificările propuse la Legea privind jocurile de noroc din Republica Lituania ar limita accesul persoanelor sub 21 de ani la jocurile de noroc și la sălile de bingo, casele de pariuri și participarea la jocurile de noroc la distanță.

În acest moment, vârsta legală pentru jocurile de noroc în Lituania este de 18 ani, cu toate acestea, intrarea și jocul în cazinouri (fizice și online) este limitată la cei peste 21 de ani.

Creșterea limitei de vârstă la 21 de ani nu se va aplica Loteriei Naționale Lituaniei, deoarece din ianuarie comercianții cu amănuntul vor trebui să efectueze verificări de vârstă peste 18 ani pentru ca consumatorii să cumpere bilete.

Modificările privind jocurile de noroc adoptate în 2022 și în 2023 au permis ca Seimas să acorde noi competențe de reglementare Autorității de control al jocurilor de noroc din Lituania, care a implementat un nou cadru de licențiere pentru companiile aflate la distanță și a crescut amenzile legate de sancțiunile de reglementare.