În mai multe țări europene și din afara Bătrânului Continent, sistemul de licențiere pentru jocurile de noroc cuprinde o condiționare a numărului de autorizații. Astfel, pentru o anumită perioadă, autoritatea care reglementează domeniul oferă un număr limitate de licențe.

Astfel, mulți dintre solicitanți rămân cu buza umflată. În România, sistemul este mai permisiv. Nu există număr limitat de licențe, ci doar condiții de îndeplinit pentru acordarea lor, de bază fiind plata anumitor taxe.

Licențele actuale expiră pe 21 octombrie 2024

Consiliul Federal Elvețian a făcut o ultimă informare cu privire la reatribuirea licențelor de cazinou: încheierea și rezultatul procedurii de licitație. Cineva va fi inevitabil lăsat pe afară, în condițiile în care numărul de licențe disponibile este mai mare decât cel al celor care aspiră să le aibă.

După ce termenul-limită de depunere a cererilor de licență a expirat la 31 octombrie 2022, Consiliul Federal Elvețian a publicat date privind cererile primite, în contextul realocării licențelor de cazino. În total, 29 de operatori solicită eliberarea celor 23 de autorizații de către Consiliul Federal.

De asemenea, solicitanți diferiți solicită același grant în 4 domenii. În plus, 12 solicitanți au cerut simultan o prelungire a licenței de a opera jocuri de cazinou online.

Licențele și prelungirile de licență ale celor 21 de cazinouri elvețiene vor expira la 31 decembrie 2024. Pe 27 aprilie 2022, Consiliul Federal a luat decizii-cheie pentru noua acordare a licențelor de cazinou, reglementare care va intra în vigoare din 2025. Astfel, a aprobat diviziunea Elveției în 23 de zone și stabilește numărul total de licențe care urmează să fie eliberate la maximum 23 (maximum 10 licențe de tip A și maxim 13 licențe de tip B).

La 1 iunie 2022, Consiliul Federal Elvețian pentru Jocuri (ESBK), în numele Consiliului Federal, a anunțat acordarea de licențe într-o procedură deschisă și a invitat toate părțile interesate să aplice. După cum menționam, termenul-limită pentru depunerea cererilor de licență a expirat pe 31 octombrie 2022.

14 cereri de licență A și 15 cereri de licență B

Rezultat: 29 aplicații de licență și 12 aplicații de extensie de licență pentru gestionarea jocurilor online. Au fost primite în total 29 cereri de licență, 14 cereri de licență A și 15 cereri de licență B. A fost depusă cel puțin o cerere pentru fiecare dintre cele 23 de zone.

În același timp, 12 solicitanți doresc o prelungire a licenței de operare a jocurilor de cazinou online pe lângă cererea de licență. 10 dintre acești solicitanți oferă deja jocuri online. Cu o singură excepție, toți operatorii actuali de cazinouri ar dori să-și continue operațiunile de cazinou terestre în fosta lor zonă a municipalității respective.

Există o schimbare de locație: Swiss Casinos Group a decis să nu solicite o licență pentru locația actuală din Schaffhausen și să solicite noua licență să fie acordată în zona Winterthur.

Mai mulți solicitanți solicită autorizație în 4 zone (Basel, St. Gallen, Lausanne și Valais). Consiliul Federal Elvețian pentru Jocuri (ESBK) va comunica informații suplimentare despre solicitanți și conținutul cererilor individuale în primăvara anului 2023, după finalizarea verificărilor formale.