În cel mai recent raport creat de Newzoo despre modul în care consumatorii interacționează astăzi cu jocurile video apar multe date care arată diferențele dintre generații: printre tineri, 9 din 10 joacă astfel de jocuri video.
 
În întreaga lume, există cel puțin opt din zece oameni care joacă în mod regulat jocuri video. Acest lucru se precizează în cel mai recent raport „Global Gamer Study”, publicat de compania de cercetare Newzoo, care a intervievat peste 73.000 de oameni din 36 de țări, investigând tendințele în domeniul jocurilor, comportamentul jucătorilor, modele de cheltuieli și multe altele.
 
Ceea ce iese în evidență este confirmarea marii pasiuni pentru jocurile video, practică răspândită în fiecare colț al planetei. Așa cum era de așteptat, cel puțin opt din zece oameni joacă activ.
 
Procentul crește, până la 85%, în ceea ce îi privește pe cei care își petrec timpul cu jocuri și sub alte forme: 64% dintre cei intervievați, de fapt, au confirmat că le place conținutul de divertisment din lumea jocurilor video, chiar dacă nu sub formă de joc.
 
35% dintre consumatori spun că se implică și în alte moduri: alăturându-se comunităților de jocuri online sau creând conținut legat de jocuri. În general, jucătorii din Generația Z și cei din Generația Alpha (care urmează Generației Z și îi include pe cei născuți între începutul anilor 2010 și mijlocul anilor 2000) sunt cei mai implicați.
 
Peste 90% dintre acești consumatori mai tineri, de fapt, se implică în jocuri, cel puțin 86% dintre consumatorii din generația Z confirmând că au jucat jocuri în ultimele 12 luni. În ceea ce privește cheltuielile pentru jocuri video, în medie 22% dintre jucătorii de pe console și 15% dintre jucătorii de PC spun că cheltuiesc cel puțin 25 de euro pe lună.

Cei de pe mobil controlează mai atent cheltuielile

Jucătorii de PC și consolă sunt, în medie, mai cheltuitori decât jucătorii de dispozitive mobile. Peste jumătate dintre jucătorii de pe computer sau pe consolă cheltuiesc cel puțin între 5 și 25 USD pe lună pe jocuri.
 
Jucătorii pe computer sau de pe consolă au, de asemenea, mai multe șanse decât alții să se implice în jocuri cu plată decât jucătorii de pe dispozitive mobile. Relevant este faptul că timpul mediu de joc este în scădere în întreaga lume.ț
 
În același timp, mai puține jocuri video câștigă o cotă mai mare de implicare decât oricând: în special, jucătorii de PC sau de consolă petrec în medie 2,1 ore pe zi jucându-se. Curiozitatea pentru jocurile noi rămâne însă ridicată, o treime dintre jucători recunoscând că deseori caută jocuri noi, umblând disperați după cele la modă.
 
Peste 80% din acest grup cheltuiește bani pe jocuri în fiecare lună, dintre care cel puțin opt din zece caută informații în mass-media de specialitate. Revenind la tipurile de jocuri, aflăm că Minecraft și Call of Duty sunt cele mai populare printre jucătorii din Gen Z.
 
Jocurile open world cu o structură narativă profundă sunt foarte apreciate. 68% dintre acești jucători spun că povestirea incluzivă și reprezentarea culturală sunt importante atunci când aleg jocurile (această pondere crescând la 73% în rândul mai multor jucători din Gen Alpha).
 
La scară globală, aproape o treime dintre jucători preferă computerul sau consola. Peste 35% dintre jucătorii de pe PC sau pe consolă din China, India și Arabia Saudită, de exemplu, spun că încearcă adesea jocuri noi, ceea ce sugerează o mai mare disponibilitate de a căuta experiențe noi.