La Bestbet St. Augustine, din Florida, 15 jucători de poker au decis să facă o afacere, câștigând peste 4.000 dolari fiecare, o strategie care în Europa este doar un miraj, în timp ce în SUA se întâmplă destul de des.
Europa a divinizat adesea America, chiar și în poker, apreciind că era cu ani lumină înainte. La urma urmei, peste Ocean se află „părinții fondatori”, inventatorii multor jocuri și a diferitelor variații.
Dacă s-ar întâmpla un anumit episod frecvent în SUA, în Europa ar ieși un scandal uriaș, Vorbim de o tranzacție în masă care pe Bătrânul Continent nu este acceptată, nici dacă ideea este de a mai amortiza din pierderi.
S-a intrat cu 300 de dolari
SUA, în sensul inovării tacticilor, continuă să fie o „școală”. Cel mai recent caz prezentat de Pokernews a avut loc săptămâna trecută. S-a întâmplat la un turneu de poker cu buy-in de 300 de dolari derulat în Florida, care s-a încheiat cu una dintre cele mai mari oferte din istoria pokerului.
Evenimentul no-limit hold'em la Bestbet St. Augustine va rămâne în istorie. Jucătorii s-au înscris la turneul care garanta 30.000 de dolari. A atras 340 de participanți și a fost creat un fond de premiere de 83.200 de dolari.
Paul Mitchell a ieșit pe locul 16 cu 933$ în buzunar, încheind turneul. Ceilalți 15 jucători (ultimii rămași) au fost de acord să împartă restul fondului de premiere în mod egal, fiecare jucător încasând 4.461 USD, adică de peste 14 ori miza iniațială.
Cazul nu este unic în SUA. La un turneu pentru femei cu buy-in de 600 USD, vara trecută, la Wynn Las Vegas, jucătoarele au ales să ia acasă 4.032 USD fiecare. În Europa s-ar considera „blat”, în SUA se cheamă „șmecherie”.
Liber la înțelegeri, dar nu oricând
În astfel de cazuri, jucătorii sunt liberi să facă orice înțelegere, cu excepția cazului în care casa de jocuri de noroc o interzice. O pot face și înainte de startul turneului, cu riscul ca cineva să nu respecte deal-ul și să-și valorifice poziția. Se pare însă că există un cod de onoare în rândul jucătorilor și este respectat de aproape toți.
Europa se ferește de aceste practici pentru că trofeul trebuie jucat și adjudecat de cel mai bun. Rolul directorului de turneu este de asemenea fundamental.
Acordurile nu pot fi negociate în orice moment al jocului. De multe ori există o audiență care urmărește streaming-ul, iar organizatorul are datoria să-i respecte și pe cei care lucrează și să se impună ca înțelegerile să se petreacă doar într-un anumit moment al jocului.