Este România o țară importantă de jocuri de noroc? Răspunsul îl găsim în sumele pe care le învârt marile cazinouri de la noi comparativ cu alte cazinouri celebre din străinătate. Iar diferențele sunt colosale.
Spre exemplu, cazinoul din Sanremo (Italia) a anunțat că în luna iulie 2022 a strâns peste 4 milioane de euro și se apropie de nivelurile din 2019, adică de cele existente înainte de pandemie. Activitatea celebrului cazinou din localitatea care găzduiește Festival cântecului italian s-a redresat brusc, încheind luna iulie cu un bilanț de 22.611.000 de euro.
Sloturile au dus greul, dar și pokerul
Lipsesc aproximativ 2,8 milioane de euro față de aceeași perioadă din 2019, dar tendința este în creștere. Cele 3 milioane de euro mai puține decât în 2022 sunt atribuite obligației „green pass” de a intra în cazinou, aflată în vigoare până la sfârșitul lunii aprilie.
În luna iulie a acestui an, cazinoul din Sanremo a încasat suma de 4.018.000 de euro. Aparatele slot machine au dus greul cazinoului, 80% din totalul sumei, restul provenind din camerele tradiționale ale cazinoului.
Pokerul a avut rezultate bune, încasări de 1.504.000 de euro în primele 7 luni ale anului curent, comparativ cu 1.104.000 în 2019.
Cazinourile din România au adus bani de-acasă în pandemie
Cazinourile din România au pierdut din viteză și este greu de crezut că vor reveni la cifrele de dinainte de pandemie. Nivelul a scăzut odată cu pierderea marilor jucători, dar și coroborat cu pandemia și cu noile norme de taxare prevăzute în Codul Fiscal.
În București funcționează 3 mari cazinouri: Marriott, Radisson și Casa Vernescu. „Toate 3 au mers dezastruos. Nu mai sunt clienții mari. Cazinourile sunt cu un picior în groapă, iar patronii aduc bani de-acasă, începând de doi ani. Nu mai sunt jucătorii mari, Gigi Becali, Giovanni Becali, Mihail Vlasov...
La Radisson și la Marriott vin israelieni, dar și și aceia încep să meargă în alte părți, ca să joace. Situația nu este deloc roz în România. Treaba de la noi nu se compară cu ce este afară”, spune un specialist, consultat de Playresponsibly.
Marriott a „tăiat” 9 mese de joc
„Din 22 de mese înainte de pandemie, Marriott a redus numărul lor până la 13 mese. Atâtea mai sunt în prezent. Se merge pe pierdere acolo, iar dacă situația nu se va schimba, la toamnă probabil că se va închide.
Încasările au fost de 400.000 de euro. Cheltuielile la Marriott cu chiria și celelalte au fost, în iulie, de 700.000 de euro. Așadar, pierderi de 300.000 de euro doar luna trecută. Jucătorii străini merg acum in Dubai, la Londra, în Cipru - regiunea turcească.
Taxele mari pe cash out și taxa pe masă i-au înlăturat pe jucători. Ca să nu fie în pierdere, cazinoul ar trebui să încaseze 25.000 de euro pe zi”, adaugă specialistul din zona cazinourilor.