Raul Cristian Petrescu, șef ANAF pe zona Constanța și reprezentant al instituției în Comitetul de Supraveghere al ONJN (unde participă la câte două ședințe pe lună), for unde a fost numit în 2021, și-a justificat averea obținută din pariuri sportive, trecută în declarația de avere, într-o ieșire publică avută pentru ziarul Libertatea.
„Doar ridic mâna la vot în Comitetul de Supraveghere, măsurile vin de la oamenii executivi, nu am altă legătură nici cu Superbet, nici cu alte case de pariuri”, își justifică Petrescu salariul de 4.000 de lei pe lună la ONJN, admițându-și, totodată, rolul decorativ pe care îl joacă.
„Ne dăm biletele de la unul la altul”
Lider al pieței de pariuri din România, cu o cotă de piață ce trece de 60%, Superbet este firma care apare, în perioada 2020-2023, în declarația de avere a lui Petrescu. Oficialul a scos o sumă totală de 644.000 de lei de pe platforma Superbet, echivalentul a peste 120.000 de euro.
„E un venit, nu un câștig”, se apără Petrescu, care menționează că a jucat doar pe online la Superbet. „De fapt, este ce am jucat. Ce am retras, ăla e venit, conform articolului 110 din Codul Fiscal.
E venit, nu e câștig. Așa e și trecut, ca venit... În declarațiile de avere trebuie să îți treci veniturile pe care le-ai avut din jocuri, din ce am avut eu. Pariuri sportive.
Nu este câștig. Este suma netă. Ce joc eu acolo, am trei sisteme ale mele pe care le joc de-a lungul timpului. Am niște grupuri cu niște prieteni, ne dăm bilete de la unul la altul”, mai zice Petrescu.
Miza pe fotbal, tenis și handbal: se plânge că e în pierdere
El admite că pariază pe fotbal, tenis și handbal: „120.000 de euro este doar rulajul contului. Adică, ce am retras cu ce am băgat. La final, am o pierdere, din 2018, de când am început să joc, până acum de vreo șapte mii și ceva de lei, per total, pe toți anii. 7.000 e pierderea mea.
Asta spune platforma, că am cerut și eu după ce a ieșit scandalul cu mine. Am cerut la Superbet desfășurătorul contului. Joc din contul de card al meu, singurul card pe care îl am, unde intră și salariul. De acolo joc, de acolo am, acolo intră. E totul ușor de calculat”.
„Efectiv, am jucat cum joacă câteva milioane de oameni din țara asta. Nu sunt nici singurul din ANAF, nici ultimul. Da, e o pasiune, nu e un viciu, nu a avut familia de suferit. E undeva o medie de 1.500 de lei, banii care se rulează pe lună. Cam asta e toată chestia”, afirmă actualul director general adjunct de la Direcția Antifraudă Fiscală Constanța.