Autoritatea greacă pentru jocuri de noroc (EEEP) a prezentat date importante privind comportamentul participanților la jocurile de noroc ilegale, descriind amploarea fenomenului și impactul la nivel financiar și personal.

Datele sunt rezultatul unui sondaj realizat de KAPA Research pe un eșantion de 5.800 de respondenți din întreaga țară, cu eșantionare aleatorie sistematică a punctelor, cu un interval de timp fix de la începutul lunii ianuarie 2023 până la sfârșitul lunii februarie 2024.

Conform rezultatelor sondajului prezentat de șeful Direcției Generale de Supraveghere și Operațiuni Operaționale a EEEP, Dimitrios Papadopoulos, se estimează că aproximativ 900.000 de persoane au participat la jocuri în 2023 într-un mediu fără licență (terrestre sau online).

În special, 10,4% au participat la jocuri de noroc ilegale cel puțin o dată în ultimele 12 luni. Dintre jucătorii care aleg să participe la jocuri de noroc online ilegale, aproape 76% dintre jucători aleg atât furnizori licențiați, cât și neautorizați. Și 24% dintre jucători aleg exclusiv furnizori fără licență.

Banii cheltuiți pe rețeaua ilegală în total, potrivit anchetei, se ridică la 1,7 miliarde de euro. Dintre acestea, 1 miliard de euro în jocuri online și 700 de milioane de euro în jocuri online la jocurile terestre.

Medie de aproape 2.000 de euro/an de jucător

Mai mult, suma medie cheltuită în ultimele 12 luni este de 1.934 de euro pe jucător. Cheltuiala medie pentru jocurile online fără licență este de 1.194 de euro pe an și de aproximativ 738 de euro pe an pentru jocurile de teren fără licență.

În cele din urmă, s-a pus un accent deosebit pe grupa de vârstă 17-24 de ani, care pare să aibă un simț al riscului mai liber, subestimându-i importanța și riscul asociat cu participarea la jocuri într-un mediu neautorizat, care poate fi legat de rate ridicate de participare la tineri. 

În discursul de deschidere al conferinței, președintele Autorității, Dimitrios Ntzanatos, s-a referit în detaliu la consecințele sociale și financiare ale fenomenului jocurilor de noroc ilegale, precum și la dificultățile de control rezultate din evoluțiile tehnologice rapide pe această piață.

Ntzanatos a subliniat: „Colaborarea strânsă a tuturor părților interesate din stat și din piața legală este importantă pentru prevenirea și reprimarea eficientă a fenomenului jocurilor de noroc ilegale”.