Deschiderea pieței pentru jocurile de noroc online în Țările de Jos a avut un impact major asupra pieței tradiționale. Trendul este confirmat de datele referitoare la piața jocurilor de noroc din 2023 pe care autoritatea de reglementare olandeză le publică pentru anul 2022. Cu această ocazie, am putut afla cum stă România.
S-a făcut comparația și cu piața jocurilor de noroc online, care pentru prima dată în 2022 a înregistrat activitate de peste 12 luni. Această comparație arată că a existat o schimbare clară în jocurile de cazinou de la cele fizice la cele online.
Veniturile totale brute din jocurile de noroc (pariuri minus premiile plătite) pentru jocurile de noroc legale s-au ridicat la 3,4 miliarde EUR în 2022, comparativ cu veniturile nete de 2 miliarde EUR în 2021. O parte din această creștere se datorează creșterii jocurilor de noroc online.
Analiza pieței arată că piața jocurilor de noroc online (31% din cheltuielile totale) este mai mică decât piața tradițională a jocurilor de noroc (69%). Jocurile de cazinou au reprezentat cea mai mare parte a pieței totale în 2022 (56%). Veniturile de la loterie au crescut ușor. Industria pariurilor sportive a sporit de la 4% în 2021 la aproape 10% în 2022 (din care 8% a fost online).
În această analiză de piață s-a făcut pentru prima dată o comparație între ofertele de jocuri online și cele tradiționale. Ceva s-a schimbat, mai ales în domeniul jocurilor de cazino. Față de 2019, ultimul an fără închideri din cauza pandemiei covid, colecția de jocuri de cazinou (atât tradiționale, cât și online) a crescut de la 1,5 miliarde de euro la 1,9 miliarde de euro.
Britanicii sunt lideri în Europa
În comparație cu alți europeni, olandezii cheltuiesc în medie cu 14% mai puțin pe jocuri de noroc. În majoritatea țărilor europene, se cheltuiesc mai mulți bani pe jocurile de noroc tradiționale decât pe jocurile de noroc online. România se înscrie în regulă.
În 2022, adulții olandezi au cheltuit în medie 258 de euro pe jocuri de noroc la furnizori autorizați. În 2021, suma a fost de 158 de euro, ținând cont de închiderea cazinourilor fizice, a saloanelor de jocuri și a unităților de catering pe perioada coronavirusului, în timp ce în 2019 a fost de 221 de euro.
Această sumă este, de asemenea, mai mare, deoarece cheltuielile jucătorilor care jucau ilegal online înainte de 1 octombrie 2021 nu au fost incluse, dar sunt incluse acum, dacă joacă la furnizori legali.
În analiza pieței, autoritatea de reglementare descrie situația și evoluțiile actuale în diferite sectoare ale jocurilor de noroc. Se bazează pe surse publice, cum ar fi rapoartele anuale ale diferiților furnizori.
Italia ocupă locul al doilea în clasamentul pentru cheltuielile pe cap de locuitor pentru jocuri de noroc. Pe primul loc găsim Regatul Unit. România este codașă în acest clasament. Doar Lituania, Ungaria, Luxemburg și Polonia stau mai jos.