Senatul francez a aprobat un proiect de lege pentru înființarea de noi cazinouri în municipalitățile cu activități istorice de curse de cai. Până în prezent, înființarea de cazinouri era permisă doar în stațiunile balneare sau în unele orașe mari.

Orașele cu moștenire ecvestră vor avea în curând propriile lor roți de ruletă, aparate de slot și mese de blackjack. Senatul francez a aprobat, cu ridicarea mâinii și în primă lectură, un proiect de lege care prevede o nouă derogare de la principiul interzicerii jocurilor de noroc. Acest text ar permite înființarea de cazinouri în municipiile cu activitate istorică de curse de cai, în special Saumur (Maine-et-Loire) și Arnac-Pompadour (Corrèze). 

Până în prezent, înființarea de cazinouri a fost autorizată doar în stațiunile de pe litoral sau balnear și în unele municipii cu peste 500.000 de locuitori. Extinderea acestei derogări ar atrage mai mulți turiști.

Proiectul de lege inițial al deputatului Catherine Deroche urmărea „reducerea inegalităților teritoriale pentru deschiderea cazinourilor”, cu referire în special la cele două municipalități din Maine-et-Loire și Corrèze, care au un patrimoniu ecvestru istoric.

Apoi, a fost modificat în comisie, la inițiativa raportorului François Bonhomme și sfera sa de aplicare a fost extinsă.

Textul prevede că municipalitatea să fi organizat curse de cai, fiind vorba despre „cel puțin zece evenimente ecvestre naționale sau internaționale pe an în perioada 1 ianuarie 2018 – 1 ianuarie 2023”. De asemenea, Senatul a adoptat în ședință un amendament care permite și deschiderea unui cazinou per departament de frontieră, într-un oraș clasificat ca municipiu turistic.

Franța are 203 cazinouri. Parisul are un regim special

Deschiderea unui cazinou municipal în Franța este în principiu interzisă, însă anumite categorii de municipalități pot găzdui un cazinou în mod excepțional. Acestea sunt în principal municipii clasificate drept orașe litorale, termale, climatice, turistice sau capitale ale aglomerărilor cu peste 500.000 de locuitori dotate cu instituții culturale specifice, precum „o operă, o orchestră națională sau un „centru de proză”. Orașul Paris are un regim special.

Deschiderea derogării către municipiile cu activitate semnificativă de curse de cai, potrivit semnatarilor proiectului de lege, ar revitaliza aceste orașe. Proiectul de lege ar face posibilă „compensarea distribuției inegale a acestor unități pe teritoriul”, în beneficiul zonelor rurale „mai puțin dinamice”. Cu această lege, numărul turiștilor ar putea crește.

O propunere similară a fost prezentată în 2019, potrivit senatorului Catherine Deroche. La acea vreme, președintele Emmanuel Macron îl sprijinise pe primarul din Saumur pentru instalarea unui cazinou.

Senatorii contează în continuare pe sprijinul șefului statului în ceea ce privește propunerea din 2023. Guvernul și-a exprimat o opinie de precauție asupra textului prezentat Senatului, adică nu se opune textului.

„Dacă nu este un scop în sine, acest proiect de lege permite (…) să meargă mai departe și să răspundă unei așteptări puternice a teritoriilor în cauză”, a declarat Sonia Backès, secretar de stat. „Cu toate acestea, am dori ca formularea acestui text să poată fi reelaborată pentru a permite adoptarea unui criteriu legat de activitatea ecvestră și a unui criteriu legat de clasificarea turistică a comunității”, a adăugat el.

În prezent, există 203 cazinouri în Franța, dintre care 196 sunt în Franța continentală și șapte în străinătate. GGR (Gross Gaming Product), sau cota de participare, se ridică la peste 2,5 miliarde de euro pe an.