Un studiu realizat de compania PwC, comandat de ANJ, relevă că oferta de jocuri de noroc ilegale în Franța este între 748 de milioane și 1,5 miliarde de euro.
Pentru a lupta mai eficient împotriva ofertei ilegale de jocuri, ANJ, organismul de reglementare din Hexagona însărcinat companiei PwC să realizeze un studiu asupra ofertei disponibile în Franța și asupra obiceiurilor de consum.
Curaçao, paradisul fiscal preferat
Potrivit celor aflate pe site-ul oficial al Autoritè Nationale des Jeux, această anchetă estimează că produsul brut de joc (Grp), generat de oferta ilegală, ar fi cuprins între 748 milioane euro și 1,5 miliarde euro, sau între 5 și 11% din piața totală a jocurilor de noroc.
Potrivit studiului, se crede că 50% din traficul de internet din oferta ilegală de jocuri de noroc online este generată de cazinouri online și aparatele de slot.
Studiul realizat din ianuarie până în martie 2023 a făcut posibilă identificarea a 510 site-uri web ilegale care generează trafic pe pământ francez. Doar 21 dintre ele asigură 60% din traficul ilegal de jocuri de noroc.
50% dintre site-urile care oferă oferte ilegale al căror operator ar putea fi identificat aparțin unor companii înregistrate în Curaçao.
79% din GRP generat de piața ilegală a jocurilor de noroc online și a furnizării de jocuri de noroc provine de la jucători implicați în activități riscante.
Profilul jucătorului care utilizează site-uri ilegale
În ceea ce privește profilul tipic al jucătorului care alege oferta ilegală, în jur de 3 milioane de oameni ar fi jucat pe un site neautorizat cel puțin o dată pe lună în 2023.
Unul din doi consumatori de astfel de platforme spun că nu sunt conștienți de caracterul ilegal al ofertei. În plus, cei care joacă pe site-uri ilegale preferă jocurile de cazinou online, altele decât aparatele de slot (54%).
Principalele motive care împing utilizatorii să folosească aceste site-uri de jocuri neautorizate sunt absența limitelor de pariuri sau a verificării identității, așteptarea unor câștiguri mai mari, precum și o varietate mai mare de jocuri oferite.
Consumatorii de oferte ilegale raportează că au luat cunoștință de aceste site-uri în principal prin căutări online pe motoarele de căutare (19%), publicitate online (18%) și rețelele sociale (18%).
35% dintre consumatorii de oferte ilegale ar folosi un VPN pentru a juca.
Acțiuni împotriva site-urilor ilegale
Din martie 2022, ANJ poate bloca administrativ și elimina site-uri ilegale. De la această dată, organismul de reglementare a emis 300 de acte de blocare administrativă și a blocat 1.230 de adrese URL.
În acest fel, într-un an și jumătate, grație introducerii acestei proceduri, ANJ a reușit să blocheze un număr de URL-uri pe care le obținuse în 12 ani.
La finalul acestei investigații există și un avertisment cu privire la riscurile pe care le implică jocul pe un site ilegal. În primul rând, câștigurile sunt rareori plătite, iar minorii nu sunt protejați.
În plus, lipsesc măsurile legale de protejare a jucătorilor, cum ar fi auto-limitarea pariurilor, a depunerilor și a timpului, interzicerea voluntară, autoexcluderea, identificarea și sprijinul în cazul jocurilor de noroc excesive sau patologice.
La acestea se adaugă și riscurile de furt de identitate și detalii bancare și riscurile de a alimenta spălarea banilor și finanțarea terorismului.