Creșterea rapidă a tehnologiilor digitale, cum ar fi inteligența artificială (AI) și noile forme de divertisment (online), precum e-sporturile și jocurile video, reprezintă evoluții importante. Instituțiile UE pregătesc un cadru legislativ privind IA și un raport din proprie inițiativă al Parlamentului European privind e-sporturile și jocurile video și protecția consumatorilor.

Deși aceste evoluții pot fi folosite pentru a îmbunătăți experiența jucătorului în moduri interesante, ele ar trebui să vină cu responsabilitate, spune European Lotteries (EL). Instituția continentală salută o serie de prevederi din Legea privind serviciile digitale (DSA), în special privind moderarea conținutului și regulile de acțiune și de notificare, care vor fi utile în lupta împotriva jocurilor de noroc online ilegale și iresponsabile, precum și a ofertelor de jocuri de noroc.

EL a subliniat în cadrul unui eveniment special din Parlamentul European (22 iunie) necesitatea protecției consumatorilor și a unor orientări clare în dezvoltarea ulterioară a acestor dosare care sunt dragi industriei loteriei. EL face apel la factorii de decizie din UE să susțină modelul actual de succes al loteriilor naționale în Europa, să sprijine politicile naționale de jocuri de noroc prin principiul subsidiarității și să salveze beneficiile loteriilor naționale pentru societate.

Curtea de Justiție a UE a confirmat că restricțiile în sectorul jocurilor de noroc sunt justificate din motive de ordine publică, securitate publică, sănătate publică sau motive imperative de interes public, cum ar fi protecția consumatorilor, lupta împotriva fraudei, crima sau risipa de bani. ‎