Contact
Network Advertising & Media SRL

Bdul. Iancu de Hunedoara, Nr. 25, Sector 1
București, România

FIFA22 și celelalte versiuni ale sale nu sunt socotite jocuri de noroc. Decizia răstoarnă tot ce s-a vehiculat până acum legat de acest subiect. În ultimii ani, jocurile FIFA Ultimate Team au fost adesea abordate și comparate cu jocurile de noroc. În toată lumea, mai multe persoane au încercat să dea în judecată Electronic Arts, uneori cu șanse de reușită, precum cazul Belgiei, care a interzis complet acest sistem pe întreg teritoriul său.

Acum, o hotărâre a Curții Supreme olandeze ar putea schimba totul. Potrivit VGC, în Țările de Jos, Electronic Arts (EA) a fost amendată cu aproximativ 500.000 de euro pentru fiecare săptămână în care variantele FIFA Ultimate Team s-au aflat la vânzare. Amenda ajunsese la un maxim de 10 milioane de euro, dar editorul a făcut recurs.

Precedent favorabil editorului Electronic Arts

Rezultatul este apreciat ca fiind uimitor: instanța a analizat recursul și a decis că „loot boxes” nu sunt, de fapt, jocuri de noroc. Este o sentință care reprezintă un precedent și care ar putea schimba situația pentru toți adversarii acestui sistem. Motivul pentru care instanța olandeză a emis această sentință se regăsește în legile țării.

În Olanda, jocurile de noroc sunt supuse unei proceduri de licențiere, care include doar jocurile de cazinou, precum aparatele de slot și ruleta. FIFA este considerat un joc de îndemânare, nedominat de componenta aleatorie.

Pachetele nu pot fi deschise în timpul jocurilor, ci doar după. Nu sunt o componentă separată de jocul de bază”, se arată într-unul dintre documentele sentinței. În esență, Electronic Arts nu a încălcat nicio lege care reglementează jocurile de noroc în Țările de Jos. Iar dacă legile din restul Europei corespund sau sunt foarte asemănătoare cu cele din Țările de Jos, este foarte probabil ca această hotărâre să deschidă ușa unui precedent favorabil pentru editorul FIFA, mai ales că se încearcă o armonizare la nivel european a legislației în domeniu.

Istoricul cazului

Tribunalul districtual de la Haga a confirmat în 2020 decizia cu privire la pachetele FIFA19 (și versiunile ulterioare), Electronic Arts Inc. și Electronic Arts Swiss Sàrl (EA), care au impus un ordin de reziliere, în 2019, motivat de acuzația de încălcare a legii jocurilor de noroc. EA a făcut recurs la decizia instanței, iar cel mai înalt judecător administrativ a admis, acum, argumentele EA. Produsele FIFA sunt pachete de tip „loot box” care conțin jucători de fotbal virtuali. Pachetele pot fi deschise în așa-numitul mod FUT al jocului.

Potrivit Diviziei de jurisdicție administrativă a Consiliului de Stat, KSA a evaluat incorect pachetele, ca pe un joc separat. În plus, judecătorul consideră că este important ca marea majoritate a pachetelor să fie obținute prin participarea la joc. De asemenea, mai consideră: comerțul pe piața neagră este limitat, iar acesta este un argument important în evaluarea sa. Potrivit judecătorului, KSA nu a putut justifica suficient că FIFA este un joc de noroc și a întors sentința.