Pasionații de sporturi și jocuri video împrăștiați pe întreg teritoriul Italiei au primit o veste groaznică. În urma unei plângeri, unele dintre principalele cinematografe ale țării, folosite pentru e-Sports, au fost confiscate. Decizia aparține Agenției de Accize, Vămi și Monopol și a fost dictată de acuzația că aceste încăperi ar concura cu sălile de jocuri tradiționale, fără însă a respecta procedurile și reglementările legale. Asta în timp ce în alte țări, precum Franța, e-Sporturile nu sunt socotite jocuri de noroc.

Vestea a fost dezvăluită prin intermediul paginilor de socializare ale unora dintre cele mai cunoscute săli de profil, precum e-Sport Palace din Bergamo și PC Teklab din Milano, care arătat cu fotografii și videoclipuri sigiliile aplicate pe echipamentele lor.

„PC-uri, simulatoare de condus, totul s-a oprit, din păcate”, se poate auzi într-un videoclip filmat la e-Sport Palace. În același videoclip se arată cum, în urma aceluiași raționament care a dus la sechestrarea sălilor, nu au mai putut avea loc evenimente precum Milan Games Week sau Lucca Comics & Games.

Dar cum s-a produs momentul? În spate stă plângerea depusă la Agenția de Accize, Vamă și Monopol, care poartă semnătura CEO-ului Sergio Milesi, a cărui intenție, după cum menționează Agimeg, este „de a clarifica dacă sălile nu încalcă legislația în vigoare”.

„Sectorul nostru a avut o perioadă foarte complicată în urma Covid-ului și, de parcă nu ar fi de ajuns, acum ne găsim în fața unui concurent al activităților recreative care găzduiesc dispozitive fără monedă, dar care vă impun să plătiți un anumit preț la intrare, ca să se poată juca așa-zisele jocuri electronice”, a explicat Milesi. „Sunt ilegale”, a informat oficialul.

Până când va fi clarificată chestiunea, sălile vor trebui să rămână închise.