Noua conducere a ONJN a început în forță mandatul și unul dintre obiectivele asumate public la începutul mandatului noului președinte a fost lupta împotriva pieței negre, care a luat o amploare fără precedent în ultimii ani, atât în localitățile sub 15.000 de locuitori, cât și în mediul online.

Playresponsibly a făcut o radiografie completă a situației din online și cum s-a ajuns într-un punct în care fenomenul poate deveni ireversibil, dacă problemele nu sunt adresate la timp.

În acelasi timp, am arătat cum, în mod indirect, măsuri care la prima vedere par a fi în favoarea jucătorilor și a industriei pot accelera creșterea pieței negre la niveluri fără precedent.

Bazele de date cu jucătorii autoexclusi sunt la mare căutare pe piața neagră. care le oferă un mediu de joc fără nicio restricție și fără nicio protecție.

În timp ce autoritățile caută metode pentru rezolvarea problemelor cauzate de prevederile legale din zona de autoexcludere, operatorii nelicentiați plătesc sume mari de bani pentru orice jucător autoexclus.

Între timp, două asociații ale organizatorilor de jocuri de noroc s-au oferit să ajute ONJN pentru a combate piața ilegală a jocurilor de noroc si ONJN a transmis un prim set de notificări către operatorii licențiați  clasa 2 că va exista toleranță zero, dacă aceștia vor fi găsiți oferind servicii către organizatori nelicențiați. 

La finalul articolului precedent, am promis că vom reveni cu seturi concrete de metode prin care autoritățile pot combate piața neagră din domeniul jocurilor de noroc online. Eforturile trebuie să se concentreze pe mai multe direcții, fiecare acoperind o zonă diferită.

Publicitate

Jocurile de noroc online nu pot exista fără reclamă și publicitate. Dacă nu ești văzut de jucători, atunci aceștia nu pot ajunge la tine.

Desigur, există agenți/intermediari care lucrează direct cu jucătorii, însă fenomenul nu poate să ia o amploare semnificativă.

Majoritatea platformelor de reclame online au mecanisme de control și pot elimina cu ușurință reclamele operatorilor fără licență, mai ales că ONJN poate sancționa orice persoană fizică sau juridică prinsă că promovează jocuri de noroc online fără licență.

Playresponsibily a sesizat astfel de cazuri și le-a adus în atenția publică, însă ONJN poate obliga marile platforme să se conformeze mult mai repede.

Furnizorii de servicii conexe și oferta

Operatorii de jocuri de noroc online oferă în mare aceiași furnizori de jocuri și de plăți.

Aceștia dispun de măsuri interne suficiente prin care să se asigure că produsele lor sunt disponibile în fiecare piață doar de către operatorii licențiați. Astfel, un site care nu are ce oferi clienților nu va avea clienți pentru că nu este competitiv și atractiv.

Noua conducere ONJN a făcut deja un prim pas în această direcție și lucrează activ pentru a se asigura că nu vor exista „scăpări” voite sau nevoite din partea furnizorilor.

Adresele transmise licențiaților clasa 2 solicită acestora si enumerarea tuturor masurilor pe care le iau pentru a preveni folosirea serviciilor lor de catre operatorii fara licenta.

Reglementări

În general, orice limitare impusă organizatorilor licențiați poate să creeze un avantaj celor care organizează jocuri de noroc ilegale.

Limitările propuse prin suprareglementarea pieței sau reglementari greșite crează un mediu neconcurențial și un dezechilibru între operatorii licențiați și cei nelicențiați.

Spre exemplu, reglementările din Germania au dus piața neagră la 80% in mediul online, iar majoritatea țărilor cu restrictii puternice se confruntă cu același tip de problemă.

Câteva exemple:

  • Un organizator licențiat plătește 21% taxe către stat, pe când un operator nelicențiat plătește 0%. Astfel, organizatorii fără licență pot să ofere 21% în bonusuri către jucători în plus față de restul pieței si astfel niciun jucător nu ar dori să joace pe site-uri cu licență.

  • Restricționarea publicității pentru organizatorii licentiați face extrem de ieftină publicitatea pentru cei fără licență care pot să acapareze la un preț redus canalele digitale unde nu au pe nimeni care să îi concureze.

  • Autoexcluderea și limitările de depuneri sau joc îi imping pe jucători către site-uri fără niciun fel de limită și făeă nicio verificare a sursei veniturilor, unde pot să joace cât doresc, fără nicio constrângere.

Blocarea domeniilor și a adreselor de IP

Blocarea domeniilor poate fi ocolită ușor de către operatori, însă jucatorii vor fi mereu deranjați de astfel de schimbări și le va fi greu să țină pasul cu schimbări constante de branduri și adrese. 

În același timp, astfel de măsuri implementate consecvent nu lasă posibilitatea operatorilor fără licență sa creeze branduri „de notorietate”. Totuși, până recent, lista neagră a ONJN nu s-a extins aproape deloc și sute de site-uri oferă servicii către clienții din Romania fără nicio emoție.

Colaborarea cu autoritățile din alte țări

Pentru a opera, operatorii au nevoie ca orice societate de bănci și firme care să proceseze plățile online.

Deși un traseu mai anevoios, o abordare în care se sesizează autoritățile din alte țări va descuraja majoritatea operatorilor să încerce operarea în România pentru că le poate îngreuna întreaga activitate globală și astfel va fi mai ieftin să evite țara noastră sau, în general, orice țară în care se iau masuri active.

Cert este că operatorii fără licență nu își doresc să opereze în medii în care autoritățile luptă împotriva lor și țintesc doar piețele în care autoritățile sunt pasive.

Playresponsibly a adus de nenumarate ori în atentia autoritîților cazuri de operatori care derulează activități nelicențiate și va continua să facă acest lucru în perioada următoare.

Vom prezenta cazuri de furnizori de servicii care oferă serviciile către piața din România, dar și mari furnizori de reclamă și publicitate care promovează în masă site-uri fără licență.

Conținutul website-ului playresponsibly.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate articolele de pe acest site sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe playresponsibly.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor playresponsibly.ro, vă rugăm să ne contactaţi.