Tentativă de blat în fotbalul mare dezvăluită, zilele trecute, într-un documentar difuzat de televiziunea cameruneză de fostul internațional Serge Branco (41 de ani), care a relatat cu lux de amănunte cum a fost abordat de pariorii asiatici.

O tentativă de corupție care datează de acum 22 de ani a fost povestită de un fost important internațional camerunez tocmai în aceste zile, când în Camerun se desfășoară Cupa Africii pe Națiuni la fotbal.

6 jucători camerunezi au fost ofertați cu câte 100.000 de dolari fiecare, o sumă exorbitantă pentru fotbaliștii amatori de la acea vreme, de către un grup de pariori asiatici, înainte de partida din sferturile de finală contra Braziliei, de la Jocurile de la Sydney 2000, meci în care camerunezii ar fi trebuit să piardă cu scorul de 2-1.

Propunerea a fost respinsă. Echipa africană a câștigat cu 2-1, adjudecându-și ulterior „aurul”, după o finală cu Spania. Povestea întreagă, cu detalii uluitoare, a fost spusă de Serge Branco, unul dintre protagoniști, în decursul unui documentar difuzat la televiziunea de stat CRTV.

„Am mizat 6 milioane de dolari pe Brazilia”

În Camerun, ca în multe națiuni africane, fotbalul este o religie. „Leii neîmblânziți” nu sunt străini de fapte legendare, dacă ar fi să ne gândim doar la debutul lor la Cupa Mondială din 1982, când au fost eliminați din competiție fără să fie învinși: remize 0-0 cu Polonia și cu Peru și 1-1 cu Italia.

În Italia '90, au fost în sferturi, eliminați de Anglia. Era echipa legendarului Roger Milla, care a înfruntat România în grupe (2-1 pentru Camerun). Naționala africană avea deja succese, la momentul respectiv, în Cupa Africii, înainte de Jocurile Olimpice din Australia (1984, 1988 și, cu câteva luni înainte de Sydney, în februarie 2000). La Jocurile din Australia, Camerun a învins Kuweit cu 3-2, la debut, apoi a remizat cu SUA și cu Cehia.

Acostați în zona mixtă. Primeau doar echivalentul a 100 de euro de la propriul guvern

„După meciul cu cehii, în zona mixtă, câțiva dintre colegii mei sunt opriți de niște albi - a spus Branco, care are o carieră internațională în Bundesliga. În realitate, erau asiatici, cred că din Malaezia, dar, pentru noi, ei erau albi. Vorbeau doar engleza, deși eu sunt bilingv. Se știe că în Camerun vorbim franceza și engleza. Îmi spun că sunt agenți și că ar dori să vorbească cu mine și cu alți 5 colegi de echipă.

Ne fac o programare pentru a doua zi, la ora 17, la Novotel din Brisbane. Îl întreb dacă sunt de la Milano, de la Real Madrid. Au răspuns: „Să nu vă faceți griji”, că a doua zi ne explică. Ne prezentăm la întâlnire și ne invită într-un hol de la etajul 7. Intrăm și se deschide o ușă într-o cameră întunecată din care iese, împins de doi bodyguarzi, un domn în scaun cu rotile, fără picioare și fără brațe. Suntem uimiți o clipă, părea o scenă dintr-un film...

Tipul trece direct la subiect: „Vrem să pierdeți cu 2-1 cu Brazilia, vă dăm 100.000 de dolari fiecare”. Luați prin surprindere, nu știm ce să spunem, ne era frică. Le spunem că am fi bucuroși să-i luăm, dar să câștigăm jocul. „Nu, trebuie să-l pierzi, am mizat 6 milioane de dolari pe Brazilia”, răspunde bărbatul într-un scaun cu rotile. Rețineți că la acel moment al turneului, guvernul Camerunului ne dăduse doar echivalentul a 100 de euro. Le zicem că ne gândit la propunere. Ne dau 10.000 de dolari pentru taxi, ca să ne întoarcem în cantonament, apoi ne spun să revenim a doua zi, la aceeași oră”, a mărturisit africanul.

Victorie cu Spania lui Xavi și Puyol, în finală

„Ne-am întors la hotelul nostru - a continuat Branco - și am vorbit între noi. Tentația era puternică. Era o figură de neconceput la acea vreme, dar am fost acolo pentru a câștiga, pentru a onora tricoul, pentru a apăra culorile Camerunului. Nu mergem la întâlnire după aia. Dar eram îngroziți. Nici măcar nu ne-am părăsim camerele, decât pentru a merge la antrenament. Ne era frică să nu ne întâlnim cu respectivii prin oraș”, încheie Branco.

Sfertul de finală Brazilia-Camerun s-a jucat pe 23 septembrie, la Brisbane Cricket Ground. În minutul 17, Patrick Mboma, pe atunci la Parma, trecut apoi la Cagliari, a deschis scorul. Camerun a rezistat până în 90+4. În prelungiri, o splendidă lovitură liberă a lui Ronaldinho a trimis meciul în prelungiri. Africanii erau în 10 oameni, după cartonașul roșu luat de Nguimbat, în minutul 90+2. N-a contat. În minutul 113, Modeste Mbami (trecut ulterior în Ligue 1, la PSG și la Marseille) a marcat golul care le-a adus camerunezilor semifinala.

Unde Camerun s-a confruntat cu Zamorano și al său Chile. Victorie și finală cu Spania lui Xavi, Puyol, Josè Mari și Capdevila. „Uneori, mă gândesc la acei 100.000 de dolari și la câți bani, mai mulți, am câștigat în carieră pentru că am fost la Jocurile Olimpice”, încheie Branco.