Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc a publicat o actualizare a cerințelor tehnice care vor fi impuse operatorilor de jocuri de noroc, ca să poată oferi cazinouri și pariuri online.

Cerințele au legătură cu sistemele care vor fi utilizate pentru supravegherea titularului de licență de către Autoritatea Daneză pentru Jocurile de Noroc. Este vorba despre stocarea datelor deținătorului de licență (SAFE), sistemul de securitate TamperToken și registrul jucătorilor excluși voluntar (ROFUS).

Deținătorul de licență trebuie să se asigure că își dezvoltă propriul sistem de jocuri, astfel încât acesta să poată utiliza interfețe compatibile cu sistemele utilizate de Autoritatea Daneză pentru Jocurile de Noroc.

În acest fel, Autoritatea daneză poate prelucra date și poate verifica dacă jocurile online au loc în conformitate cu legislația. Este o cerință ca titularul de licență să folosească interfețele specificate pentru sistemele autorității daneze, pe care autoritatea daneză le-a dezvoltat în acest scop și ca deținătorul licenței să creeze un SAFE la care autoritatea daneză să aibă acces.

Operatorii de jocuri de noroc care solicită o licență pentru a oferi cazinouri online și/sau pariuri în Danemarca trebuie să respecte programul de certificare al autorității daneze, care poate fi găsit pe site-ul web al autorității.

Descrierea generală a sistemului tehnic

În general, sistemul este compus din sistemul de joc al titularului de licență, arhiva de date a titularului de licență (SAFE), un sistem de securitate (TamperToken) și Registrul Jucătorilor Excluși Voluntar (ROFUS).

SAFE este arhiva de date a titularului de licență (un server) în care deținătorul de licență trebuie să stocheze datele tuturor pariurilor efectuate. Toți deținătorii de licență trebuie să creeze un SAFE, iar Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc trebuie să îl poată accesa online. Datele jocului trebuie să respecte cerințele descrise în „Cerințe de raportare a jocului”.

TamperToken este un sistem de securitate care urmărește să se asigure că datele pe care titularul de licență le introduce în SAFE-ul lor nu sunt modificate în timp ce sunt stocate la deținătorul licenței.

ROFUS este un registru al jucătorilor din Danemarca care s-au exclus în mod voluntar – temporar sau definitiv – de la jocurile de noroc online. Registrul este depus la Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc.

Împreună, aceste trei sisteme formează baza tehnică care permite deținătorilor de licențe să ofere în mod legal jocuri de noroc online în Danemarca și să documenteze conformitatea cu cerințele legale.

În România, autoritatea de control existentă (ONJN) nu are acces la bazele de date ale operatorilor. Spre exemplu, în cazul aparatelor de tip slot machine, fiecare raportează ce dorește la ONJN, de aici provenind și mare parte din fraude.

În mod normal, ar fi trebuit să existe un sistem informatizat extern și independent privind transmiterea de date.

Suedia: Inspectoratul pentru jocuri și Autoritatea de Supraveghere Financiară declară război împotriva jocurilor ilegale

Preocupare pentru jucători există și într-o altă țară nordică, Suedia. Munca de a asigura o piață a jocurilor de noroc sănătoasă și sigură și lupta împotriva jocurilor de noroc ilegale este de cea mai mare prioritate pentru Spelinspektionen.

Condicții mai dure au fost introduse în Suedia la începutul acestui an și vor crește în următoarele șase luni. Ca parte a acestei activități, guvernul suedez încredințează acum Inspectoratului pentru Jocuri de Noroc și Autorității Suedeze de Supraveghere Financiară să consolideze cooperarea pentru a avea oportunități mai bune de a supraveghea tranzacțiile monetare în domeniul jocurilor de noroc.

„Cooperarea sporită cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din Suedia va oferi condiții bune pentru ca toate instrumentele să fie utilizate în mod eficient și orientat către rezultate, ceea ce considerăm ca fiind foarte pozitiv”, spune CEO-ul Camilla Rosenberg.